От х:

Днес в x:

Хор „Родна песен“ със златен медал от фестивал във Флоренция

    Хасковският Представителен смесен хор „Родна песен“ отново прослави страната ни и града. Под диригентството на Мартин Антонов хористите участваха на международния фестивал „Андреа Верокьо“ във Флоренция. Освен хасковските изпълнители, в музикалния форум участваха и хорове от Хонг Конг, Тайван, Донгуан и Тайпе.

    „Родна песен“ се представи отлично и завоюва първо място и златен медал в категория „Смесени хорове“.

    Програмата на състава включваше ежедневни концерти в едни от най-бляскавите катедрали на ренесансовия град - Chiesa di Ognissanti, Basilica della Santissima Annunziata, Chiesa dei Santi Apostoli, Chiesa di Santa Monaca, Basilica di Santa Trinita. В репертоара на хасковлии бяха включени произведения от Волфганг Амадеус Моцарт, Карл Дженкинс, Пьо̀тър Илѝч Чайко̀вски, Петко Стайнов, Филип Кутев и Петър Льондев. Съставът беше и единственият поканен да вземе участие в самостоятелния юбилеен концерт на хора от Хонг Конг, който отбелязва 45 години от съзааването. На това издание на фестивала, по време на един от концертите, диригентския си дебют в Chiesa di Ognissanti направи хормайсторът на „Родна песен“ - Йоана Митева. Под нейно диригентство съставът изпълни мотета на Карл Дженкинс „Cantate Domino“, а клавирният акомпанимент беше в изпълнение на Стелиана Баракова. По време на туристическата обиколка на града съставът направи импровизиран акапелен флашмоб пред катедралата Il Duomo, а изпълнението им предизвика бурните овации на присъстващите на площада.

     През тази година „Родна песен“ отбелязва и 95 години от основаването си и с началото на новия творчески сезон започва и подготовката по отбелязването му.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини