От х:

Днес в x:

Спектакълът „Коледна приказка“ на Деси Тенекеджиева и Йордан Камджалов ще бъде представен за първи път

Традиционните съвместни творчески проекти на Деси Тенекеджиева и Йордан Камджалов продължават с Коледен спектакъл – „Коледна приказка“, микс от музика, кино, поезия, балет, празнична сценография и светлини, съобщиха от екипа на фондация „Стоян Камбарев“.

Самостоятелна изложба на София Николова ще бъде представена в столичната галерия Vivacom Art Hall на ул. „Оборище“ 5. 

Експозицията е озаглавена Summer Fragments („Летни фрагменти“) и може да бъде разгледана от 18 до 22 юни, съобщават организаторите.

„След успешно представяне в общи изложби в Лондон, Венеция, Рим, Брюксел, за  София Николова е изключителна привилегия да представи соло изложбата си „Летни Фрагменти“ във Vivacom Art Hall“, казват от екипа. 

„Когато рисувам, установявам визуален език между цвят и светлина. За мен изкуството винаги е било средство за създаване и изживяване на освободена красота. Обичам да рисувам портрети и натюрморти с акцент върху сюреалистични теми. Моята кариера като художник започна след дълъг престой в бизнес сектора, с желанието да се посветя на свят, изпълнен с креативност, баланс и хармония. Да изразявам себе

Шестима са наградените автори в единадесетото издание на биеналето за съвременно българско изобразително изкуство, с Национална изложба „Приятели на морето“ 2024, което бе открито официално в залите на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ и Дружеството на бургаските художници в Бургас.

Тази година одобрените за участие автори са 151, а представени от тях творби в областта на живописта, графиката и скулптурата - около 200, обяви директорът на художествената галерия Георги Динев.

В техния подбор, подредба и организацията на събитието активно се включват и представители на Дружеството на бургаските художници, чийто председател е Добрин Вътев, който е и член на журито, което по думите му „обективно и чистосърдечно“ е избрало кои да бъдат наградените автори. 

Общият награден фонд е на ст

Андрей Янев и Мирослав Дачев представят изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ в Рим. Експозицията ще бъде подредена в Папския латерански университет – Рим от 22 до 24 май, съобщават от Съюза на българските художници (СБХ). 

„След лична аудиенция на член на Центъра за симеотични и културни изследвания през 2019 при папа Франциск, на която присъства и Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, предстоятел на Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква, бяха представени шест от томовете от библиотека „Атониада“, издадени от Центъра за семиотични и културни изследвания. На срещата е отправена Благословия от Н. Св. папа Франциск за дейността на Центъра и за бъдещите събития, представящи го на специалистите и широката общественост“, разказват от екипа на СБХ.

Изложбата се открива по повод Празник

Еко фотоизложба „Гласове на природата“ представя истории на най-засегнатите от климатичните промени. Откриването е на 19 август в градина „Кристал“, съобщават организаторите от фондация „Екологичен манифест – МанЕко“.

По думите им в рамките на събитието ще бъдат предоставени данни, които да повишат информираността на гражданите.

Проектът „Гласове на природата“ има за цел да съчетае сферите на визуални изкуства, природоопазване и образование, за да привлече представители на глухата общност и гражданското общество в столицата, с които да работи за повишаване на качеството на живот и стимулиране  на прилагането на проекти за социални иновации с активното участие на гражданското общество, допълват организаторите.

В допълнение към изложбата ще бъдат организир

Лили Иванова изнесе концерт във Варна в рамките на своето национално турне за 2024 година. Зрителите в препълнения Летен театър я приветстваха със ставане на крака след всяко изпълнение, те скандираха „Лили, обичаме те!“ и „Браво!“. 

За мен и за целия екип е невероятно щастие да бъдем във вашия прекрасен театър в този красив град Варна, каза Лили Иванова в началото на събитието. В първия час на концерта прозвучаха и нови композиции от репертоара на певицата, сред които „Два белега“ по текст на Мартин Карбовски и музика на Огнян Енев от LI Orchestra, и „Спомен“ от поета Александър Петров, композирана от Ангел Дюлгеров, който е аранжор на цялата програма на турнето. Тази година в програмата са включени и песни на Лили Иванова с нов аранжимент като „Сълза“ с текст от Надежда Захариева и „Покруса“ по текст

Събитието ще се състои на 13 декември в Зала 1 на НДК и ще включва изпълнения на творби на Щраус, Вивалди, Пиацола, Пучини, Бах и др. от GENESIS ORCHESTRA под диригентската палка на маестро Камджалов.

Сред изпълнителите са млади таланти, лауреати и стипендианти на фондациите „Стоян Камбарев“ и „Йордан Камджалов“: Мария Славова (сопран), Сара Чакърова (маримба, ксилофон), Георги Димитров-Жожо (китара), Стоян Караиванов (бандонеон), Александър Зайранов (цигулка), Калина Андреева (контрабас) и Илина Илиева (виола). Всички те са носители на отличия в международни музикални конкурси, или на приза за млади таланти в България - наградата за „Полет в изкуството „Стоян Камбарев“.

Деси Тенекеджиева се завръща от Лондон и освен като режисьор на спектакъла, ще изпълни избрани стихове от Пейо Яворов, Робърт Бърнс, Георги Господинов, Димана Йорданова, Росен Карамфилов. Емона Георгиева ще бъде солист на Балетното студио на Галина Сребрева. 

„От 5 години традиционно провеждаме различни версии на този музикален спектакъл, като започнахме от зала „България“ и продължихме в Плевен, Варна и Бургас (във всеки град с по два спектакъла на вечер). За наша радост всички билети за двойните ни спектакли се изчерпваха, като даже това се случи и с голямата зала на Фестивалния комплекс във Варна. Това ни даде стимул да се опитаме да споделим изкуството си с още повече зрители в Зала 1 на НДК. 13 декември се пада в петък и искрено се надяваме тази фатална комбинация да ни донесе късмет“, каза Деси Тенекеджиева, която е и продуцент на коледния спектакъл с филмовата си компания NOVA film.

Източник: nrd.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини