От х:

Днес в x:

Разговорите при Радев: Кой е готов да бъде служебен премиер

Списъкът е сведен до шест души заради изтекли мандати и непопълнени постове

Рестарт на срещите на „Дондуков“ 2 в търсене на нов служебен премиер. Днес президентът Румен Радев проведе част от разговорите с потенциалните кандидати, посочени от Конституцията. В идеалния вариант личностите, които могат да заемат поста, са десет. Заради изтекли мандати и непопълнени постове обаче списъкът е сведен до шест души.

Първи на „Дондуков“ 2 дойде служебният премиер Димитър Главчев. След повече от 40 минути разговор той отново обяви, че е готов да остане на поста, но не стана ясно дали ще освободи Калин Стоянов, който не е бил сред темите на разговор с президента.

„Ако се спре на варианта аз да бъда кандидатът за следващ служебен премиер – имам такава готовност и няма никакви пречки за това. Не сме коментирали тема за Калин Стоянов, не ми е връчен мандат за служебен премиер“, обясни Главчев.

Разговорът с председателя на парламента Рая Назарян е бил по телефон. От свои източници NOVA научи, че както миналия път, така и сега, тя е отказала на държавния глава да стане служебен премиер.

В списъка е и управителят на БНБ Димитър Радев. Разговорът с него беше почти час. „БНБ, като цяло, още повече управителят – не трябва да бъде въвличан в политическия процес. Категоричен съм, че Централната банка не трябва да се въвлича в политическия процес. Не трябва да се подценява, че БНБ и банковият сектор са едни от малкото в страната, които работят добре и устойчиво. Политиците не трябва да правят опити да тестват тази устойчивост“, категоричен е Димитър Радев.

Сред потенциалните кандидати са и подуправителите на БНБ. Разговорът с единият -  Радослав Миленков, беше на „Дондуков 2“. „Няма как да стана служебен премиер. Дори не се стигна до директен въпрос. На мен, на президента и на обществото ситуацията ни е ясна“, посочи той.  

С другия подуправител на БНБ - Петър Чобанов, разговорът беше по телефона. Още миналия път той заяви, че е готов, ако се наложи, да поеме поста.

И този път Тошко Тодоров - един от заместник-председателите на Сметната палата обясни, че няма как да стане да премиер. „Последователен съм, това е. Нека да отида да работя. Право на президента е той да обяви“, каза лаконично Тодоров.

Какво ще реши Радев все още не е ясно. От прессекретариата на президента обявиха, че няма как да коментират произволни спекулации по отношение на разговорите на държавния глава, свързани с конституционната процедура по назначаване на служебно правителство.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини