От х:

Днес в x:

ПП-ДБ кани днес всички без ДПС-Пеевски да търсят изход от кризата

ПП-ДБ кани за днес председателката на Народното събрание и всички политически партии без ДПС-Доган за консултации, за да бъдат обсъдени възможностите за довършване на конституционната процедура по избор на служебен кабинет. Срещата е насрочена за 12 ч., но още не е ясно дали ще се осъществи.

Вчера президентът Румен Радев не прие предложения от Горица Грънчарова-Кожарева проектокабинет. Аргументът на Радев беше, че няма как да подпише, ако Калин Стоянов остава вътрешен министър. Той предложи на Кожарева да се върне с номинация за нов МВР шеф след 4 часа, но тя категорично отказа, настоявайки, че алтернатива на Стоянов няма. След това изтича в Съдебната палата, където пусна сигнал в прокуратурата, че й е бил оказван натиск, докато решава кои да са служебните министри. Не се разбра защо се оплаква едва след като Радев отказа да подпише указа.

Според ПП-ДБ на тази среща трябва да се обсъди и приемането на внесения на 5 август проект за промени в Закона за Сметната палата, „за да изберем човек с високо обществено доверие за заместник-председател на Сметната палата“.

В момента законът казва, че заместник-председателите на Сметната палата се избират от Народното събрание по предложение на председателя на Сметната палата. Проектът на ПП-ДБ предлага да бъде заличено, че предложенията се правят от председателя. Предлага се и процедурата за избор на нов зам.-председател да се открива от парламента, а не да се чака предложение на шефа на палатата.

Зам.-председателят на Сметната палата е един от „домовата книга“, от която според последните промени в Конституцията президентът е ограничен да номинира служебен премиер.

По Конституция за служебен премиер се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. „От 10 потенциални кандидати за служебен премиер, 2 позиции са вакантни, 2 са с изтекъл мандат, а при 4 от БНБ имаме усложнения, свързани с европейското законодателство“, обясни Радев вчера, призовавайки парламента да попълни вакантните постове. В момента няма омбудсман и заместник омбудсман, а мандатът на зам.-шефовете на Сметната палата е изтекъл.
 

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини