От х:

Днес в x:

Япония започна пробно отстраняване на ядрени отпадъци във Фукушима

 Операторът на засегнатата японска атомна електроцентрала Фукушима заяви, че ще изпрати сонда вътре в повреден реактор тази седмица за пробно отстраняване на радиоактивни отломки.

Електрическа компания със седалище в Токио (Tepco) има за цел да извлече малка проба от приблизително 880 тона радиоактивни отпадъци, за които се смята, че се намират в реакторите на ударената от цунами атомна централа.

Пробата ще бъде изследвана за улики относно състоянието на вътрешността на реакторите и тяхното опасно съдържание. Това е и решаваща стъпка към извеждането на централата от експлоатация.

„Ще продължим внимателно, като поставим безопасността като наш най-голям приоритет“, каза представител на Tepco.

Отломките имат толкова високи нива на радиация, че Tepco трябваше да разработи специализирани роботи, които да функционират вътре.

Премахването му отдавна е наречено най-плашещото предизвикателство в продължилия десетилетия проект за извеждане от експлоатация на атомната централа Фукушима Даичи.

Три от шестте реактора на Фукушима работеха, когато цунамито връхлетя на 11 март 2011 г., повреди охладителните системи и ги разтопи в това, което се превърна в най-лошата ядрена катастрофа след Чернобил.

В три блока на централата във Фукушима горивото и други материали се стопиха и след това се втвърдиха в силно радиоактивни „отломки от гориво“.

Tepco разположи през февруари два мини-дрона и робот с форма на змия в един от трите ядрени реактора, като част от подготовката за задачата за отстраняване.

Очаква се най-новата сонда, оборудвана с роботизирана ръка, да отнеме около седмица, за да достигне до радиоактивни отломки вътре в реактора. Тя трябва да се появи отново с пробата следващия месец.

Япония започна преди почти година да изпуска отпадъчните води от засегнатата централа в Тихия океан.

Стъпката предизвика дипломатически спор с Китай и Русия, които забраниха вноса на морски дарове, въпреки че Япония настоява, че изхвърлянето е безопасно, мнение, подкрепено от атомната агенция на ООН. 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини