От х:

Днес в x:

Почина Ален Делон

Френската филмова икона Ален Делон почина на 88-годишна възраст. Скръбната вест съобщиха трите му деца в съвместно изявление за „Франс Прес“ в неделя сутринта на 18 август.

„Ален Фабиен, Анушка и Антъни, заедно с (кучето му) Лубо, с дълбока скръб съобщават за смъртта на баща си. Той почина мирно в дома си в Души, заобиколен от трите си деца и семейството си. (...) Семейството му любезно ви моли да уважите личното му пространство в този изключително болезнен момент на траур“, се казва в изявлението.

Ален Фабиен Морис Марсел Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в Со - едно от южните предградия на Париж. Превърнал се в жива легенда на киното през втората половина на ХХ век, френският театрален и филмов актьор и продуцент е най-известен с ролите си във филмите „Роко и неговите братя“ (1960), „Под яркото слънце“ (1960), „Самураят“ (1967), „Двама мъже в града“ (1973).

Други емблематични негови превъплъщения са в „Непознатият“ (1964) на Ален Кавалие и „Господин Клайн“ (1976) на Джоузеф Лоузи.

Стилът, външният вид и ролите му, които го превръщат в международна икона и секссимвол през 60-те, 70-те и 80-те години. Делон е носител на наградата „Сезар“ за филма „Нашата история“ (1984) и на почетно отличие от Международния филмов фестивал в Берлин. На филмовия фестивал в Кан през 2019 г. Делон получава почетна „Златна палма“ за приноса си към киното.

През 2017 г. Ален Делон обяви края на филмовата си кариера, в рамките на която се снима в повече от 90 филма.

Актьорът получи инсулт през лятото на 2019 г. и оттогава здравословното му състояние постоянно се влошаваше. През последните години французинът рядко се появяваше на публични места, изглеждаше много отслабнал.

„Ален Делон на първо място беше човек, преди да е артист. Той е архитектът - невинаги съзнателно - на несравнимата конструкция на френското кино. Малцина актьори са се посвещавали толкова интензивно на работата си“, написа в негова памет в. „Льо Монд“ тази сутрин.

Източник: в-к Сега

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини