От х:

Днес в x:

В София се строят нови 1200 къщи в над 90 комплекса

Цените са скочили с над 45% от 2020 г. досега

Броят на къщите в комплекси в София през първата половина на 2024 г. достига 1700, разпределени в 112 жилищни проекта. Това показва проучване на „Колиърс“ (Colliers), което се фокусира върху жилищните комплекси с къщи в област София (столицата и околните села).

В момента активно се строят над 1200 къщи в повече от 90 проекта - основно по южната дъга на Околовръстния път, Бистрица, Панчарево и Лозен. Пет от проектите са много големи - в тях са една трета от изграждащите се нови домове.

По южната дъга са разположени и повечето съществуващи селища. През последните пет години средната квадратура на къщите намалява -  от около 435 кв.м. през 2020 г. до 375 кв.м. сега, отбелязва проучването, цитирано от БТА. Според експертите на „Колиърс“ това се дължи на тенденцията за изнасяне на местата за паркиране извън застроената площ на къщата, а от друга - на все по-често срещаната концепция „вертикален апартамент“ - с по-компактни стаи, редуцирани като големина коридори и дворове.

Цените на къщите в комплекси са се покачили с над 45%. А разходите на инвеститорите са се увеличили още повече - с почти 64 на сто. Затова авторите на проучването прогнозират, че строителните предприемачи ще се ориентират към райони с по-евтини терени. Това се отнася особено за по-големите проекти.

Засега обаче краткосрочната перспектива за развитието на жилищни проекти с къщи продължава да е фокусирана в южната част на столицата, въпреки тя че вече е доста презастроена. Големият наплив се дължи на изградената пътна и обществена инфраструктура и лесния достъп с автомобил и градски транспорт. В последните години се наблюдава и увеличена активност в Югоизточна София (около селата Герман и Лозен)  - „поради комуникативните им локации и по-ниските цени на поземлените имоти“, коментират от „Колиърс“ .

 

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини