От х:

Днес в x:

Скандални промени на ГЕРБ и ДПС се препънаха в парламента

От движението даже намесиха „божията справедливост“ в казуса със съдебното обжалване на големи инвестиционни решения

ГЕРБ-СДС и ДПС не успяха да прокарат скандални промени в Закона за опазване на околната среда, които целят да премахнат обжалването на две съдебни инстанции на решения, засягащи големи инфраструктурни проекти. Техни вносители са депутатите Делян Добрев и Станислав Анастасов. Те обаче срещнаха съпротивата на ПП-ДБ, „Възраждане“ и независимите депутати, които успяха да провалят кворума в пленарната зала днес и да предотвратят приемането на поправките на първо четене.

Това е пореден опит да се ограничи възможността да се обжалват в съда решения на държавата, които потенциално могат да навредят на околната среда и човешкото здраве. През април т.г. тандемът Добрев-Анастасов пробва набързо и прикрито да прокара сходни промени в цели три закона, при това чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за насърчаване на инвестициите. Тогава акцията им се провали, след като президентът Румен Радев наложи вето, което в пленарната зала получи подкрепата на мнозинство, съставено от ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП и ИТН.

Сега Добрев-Анастасов, подкрепени от Николай Нанков от ГЕРБ-СДС, внесоха промени в Закона за опазване на околната среда, за които алармираха от „Зелено движение“. С поправките се предлага, когато се обжалват решения на държавни институции, свързани с изграждането на обекти с национално значение и обекти със стратегическа важност, това да става само на първа съдебна инстанция. Така отпада досегашната възможност да се сезира и Върховният касационен съд (ВКС).

Тези поправки бяха внесени на 8 август и още същия ден светкавично преминаха през парламентарната комисия по околната среда, която се оглавява точно от Анастасов. Ден преди това с колегата му Добрев успяха да прокарат (на първо и второ четене - бел.а.) промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия, с които проектите за ядрени централи се обявяват за обекти с национално значение, за да получат редица улеснения в осъществяването си, включително и отпадане на възможността да бъдат оспорени на две съдебни инстанции.

Днес той обясни пред колегите си, че поправката ще улесни всевъзможни проекти – както изграждане на АЕЦ, така и на магистрали и речни пътища, и въобще всичко, свързано с европейски транспортни коридори. По думите му, целта на вносителите е България да може „бързо да придвижва европейските пари“. Любен Дилов от ГЕРБ-СДС рязко заяви, че двуинстанционният съдебен контрол е „в основата на бруталния зелен рекет, който се упражнява над големите инфраструктурни проекти“.


СЪПРОТИВА

Първа възрази Красимира Катинчарова – независим депутат, която доскоро принадлежеше на разпадналата се група на „Величие“. Тя напомни за проваления опит на Добрев-Анастасов да прокарат подобни промени чрез Закона за насърчаване на инвестициите и посочи, че отпадането на двуинстанционното производство противоречи на Конституцията, която защитава правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда, както и възможността да защитават това право по съдебен път.

Искра Михайлова от „Възраждане“ изтъкна, че законопроектът не е даден за разглеждане нито на парламентарната комисия по енергетика (която се оглавява от Делян Добрев – бел.а.), нито на комисията по регионална политика, въпреки че влиза в ресорите и на двете. Тя смята, че тези промени трябва да се оставят за следващото Народно събрание, което да мисли в друга посока – не за отпадане на касационната инстанция, а за съкращаване на срока, в който ВКС взима решения по такива казуси.

Иван Белчев от ПП-ДБ определи предложенията на Добрев-Анастасов като сериозна намеса в правата на гражданите и грижата за околната среда. Той изтъкна, че тук става въпрос за инвестиционни проекти с висока обществена значимост и, вместо да се ограничават правата на гражданите, те трябва да бъдат разширени, както и броят на инстанциите, които могат да проверяват законосъобразността на взетите решения. Според него депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС искат да прехвърлят всичко на бърза писта, което е опасно, защото отслабва механизмите за контрол върху изпълнението на инфраструктурни обекти, които могат да създадат сериозни рискове за околната среда.

Колежката му Надежда Йорданова допълни, че в момента законодателството съдържа различни определения за обект с национално значение. Този миш-маш, както го нарече, трябва да се изясни, преди да се мисли за предлаганите промени.


ЗАЩИТА

Законопроектът беше активно защитен от ИТН. Зам.-шефът на партията Тошко Йорданов заяви, че поправките ще позволят да се осъществят големи инфраструктурни проекти. Според него сега това не се случва, защото „конкурентни фирми и псевдоекологични организации“ се възползват от двуинстанционното обжалване, за да бавят проектите.

По-странна беше аргументацията в полза на законопроекта на зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, който намеси богословското си образование в темата. От парламентарната трибуна Цонев разви тезата, че околната среда е създадена за човека, за да му служи, а човекът е създаден да господарува над природата, но така че да я пази. Това, по думите му, се съдържа в божието законодателство, което е по-съвършено от човешкото. „Аз твърдя, че ако се водим от божията справедливост и божия закон, трябва да пазим баланса, а балансът е нарушен“, продължи Цонев. Премахването на този дисбаланс, смята той, изисква да се намери решение, при което едно инвестиционно намерение да не стои с години по държавните институции. Красимира Катинчарова озадачено коментира, че подобни разсъждения спадат по-скоро към областта на езотеричното християнство, отколкото към обществените интереси.

За да се застраховат, че ГЕРБ-СДС и ДПС няма да поискат законопроектът скоростно да бъде приет днес на първо и второ четене, Възраждане и ПП-ДБ изрично заявиха, че ще направят предложения за промени преди второто му гласуване. Остава да видим дали ще се стигне до това при малкото оставащо време на настоящия парламент.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини