От х:

Днес в x:

Израел с условие в Доха: 'Хамас' да пусне 33-ма заложници за начало на преговорите

Израел настоява за освобождаването на 33-ма живи заложници, държани от „Хамас“, в началото на преговорите за спиране на огъня в Ивицата Газа, които се провеждат в катарската столица Доха.

Това предаде ДПА с позоваване на израелските представители в преговорите, цитирани израелския в. „Йедиот ахронот“.

Израелските пратеници са представили списък с имената на хората, които трябва да бъдат освободени, като условие за постигане на споразумение, пише израелското издание.

„Израел не иска да бъде поставен в ситуация, в която „Хамас“ ще му предаде предимно тела“, са казали те.

Повечето от тридесет и тримата заложници в списъка са жени, деца, възрастни и болни хора и военнослужещи жени.

Според израелските данни „Хамас“ все още държи 115 заложници, от които 41 са обявени за мъртви. Съдбата на други е неизвестна и се предполага, че те също са мъртви.

Преди три месеца „Хамас“ съобщи на преговарящите, че сред 33-ата пленници, които могат да бъдат освободени като първа стъпка, има и мъртви, стана ясно тогава от публикации в американски медии.

Преди дни „Хамас“ обяви, че няма да преговаря по нови условия за спиране на огъня или освобождаване на заложниците. Групировката настоя преговорите да се фокусират само върху плана, представен по-рано от американския президент Джо Байдън.

Междувременно стана ясно, че броят на убитите палестинци от началото на военната операция в Ивицата Газа вече е надхвърлил 40 000, съобщи палестинското министерство на здравеопазването.

При израелската офанзива са ранени 92 401 души, а 85% са разселени от домовете им, се казва още в изявлението, но не се уточнява колко от жертвите и пострадалите са бойци на „Хамас“ и колко са мирни граждани.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини