От х:

Днес в x:

Детският труд в Камерун се разпространява

В Камерун някои деца прекарват лятото в продажба на стоки на улицата, за да осигурят приходи за семействата си. Правителството обаче предупреждава родителите да не нарушават практиките за детски труд и да не излагат непълнолетните на опасности, предава Voice of America/VOA.

Разходите за живот в Камерун са се увеличили и това се усеща от десетчленното семейство на Черубе Стела, което разчита на нея, за да оцелее. Затова, за да намали тежестта, тя изпраща непълнолетните си деца на улицата, за да продават стоки през лятната ваканция.

„Те трябва да отидат и да продават, за да можем да посрещнем нашите (домакински) нужди, като дрехите, храненето и здравните ни проблеми, защото понякога се разболяваме. Сега нещата са много скъпи в нашата страна“, казва Стела.

Въпреки усилията си да задоволи нуждите на семейството си, Стела е загрижена за рисковете, на които могат да се изправят децата ѝ, докато продават на улицата.

„Когато излязат навън, се моля на Бог да защити децата ми, защото навън е опасно. Предупреждавам ги. Не можем да предвидим какво ще се случи там. Предупреждаваме го: „Хора, не бива да излизате и да оставате навън до късно“, казва Стела.

Според доклад на Датския съвет за бежанците за 2023 г. безработицата и бедността принуждават много родители от Камерун да оставят децата си да работят. В доклада се подчертава, че момичетата, които продават стоки в кварталите, са особено изложени на риск, тъй като са изправени пред опасности като сексуален тормоз и отвличане.

В отговор камерунското правителство се намесва, за да помогне, като предлага на майките алтернативни източници на доходи чрез програми за професионално обучение като компютърни умения, шиене и кетъринг.

„Центърът за овластяване на жените все още е тук, за да им даде възможност да се възползват и да ги направи икономически жизнеспособни, така че да могат да се грижат за децата си, без да зависят от доходите, които някои от тези деца могат да дадат“, казва Етеки Стела Допгима от Министерството на овластяването на жените и семейството.

Някои родители изпращат децата си да овладеят други умения, вместо да следват рискови занимания.

Академията за спорт и отдих Volcanic Warriors предлага както безплатни, така и платени курсове, в които се преподават компютри, баскетбол и музика, наред с други неща.

„Образованието не се изчерпва само с академичните занимания. Образованието върви с това, което наричаме съпътстващи учебни дейности, както можем да ги наречем, които са жизненоважен инструмент за съвременния живот“, казва Ифосе Емил Мбела, основател на академията.

Държавните органи като Стела казват, че инициативите, осигуряващи икономическа подкрепа на родителите, са от съществено значение за предотвратяване на детския труд. Тя също така казва, че те предлагат обучение в областта на промишленото оборудване, за да могат да поддържат работни места и да имат стабилни доходи.

Финансираните от правителството програми за безплатно обучение са важни в подразделението на Буеа, където годишно над 70 жени завършват програмата за овластяване на жените, като много от тях получават оборудване и начален капитал, за да си осигурят по-добра работа.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини