От х:

Днес в x:

Русия примамва работници да копаят окопи в Курска област със заплати от над 4000 лв. на месец

Дни след началото на украинската офанзива в Курска област руските военни започват да копаят окопи и да изграждат други укрепления. В Avito могат да се намерят повече от 30 свободни работни места за строители на окопи, където в момента се водят боеве, съобщава Би Би Си.

В повечето обяви се търсят работници на смени за „изграждане на укрепления“, а офертата е за между 5000 (98,5 лв.) и 7000 рубли (малко под 138 лв.) на смяна.

„За изграждането на втората (резервна) отбранителна линия на територията в Курска област за изграждане на укрепления (окопи, стълбове, противотанкови съоръжения) се търсят работници без опит“, се казва в една от обявите, пусната от строителна фирма от Санкт Петербург.

Повечето свободни работни места са публикувани от строителни фирми, специализирани в наемането на работници на смени. Една и съща обява може да бъде дублирана за различни региони, включително Москва, Санкт Петербург и Орловска област. Свободните позиции са придружени с обещание и по-нататъшна работа в строителна компания.

Посочената заплата е средно от 150 000 до 210 000 рубли на месец (това е между 2965 лв. и 4151 лв.), а в някои обяви достига до 371 000 рубли за 60 дни работа, което е 7334 лв. В същото време на тези, които решат да останат на работа за втори месец, се предлагат по-щедри плащания.

В друга обява се търси шофьор на гъсеничен багер, като предлаганата заплата е до 1000 рубли на час. В обявата се посочва също, че обектът се намира в град Курск, на „втора отбранителна линия“, и че работата се състои в „копаене на траншеи“. Режимът на работа е „денонощен“.

В някои обяви се посочва задължителен двуседмичен стаж на местни обекти (Москва, Санкт Петербург, Уфа), преди да бъде изпратен в Курск, който ще се проведе „само по желание на кандидата“.

В повечето от обявите не се посочва броят на необходимите работници, с изключение на една от частно лице в Крим от 11 август, в която се казва, че за копаене на траншеи в Курск са необходими „50-100 души“. И се подчертава, че работата е „извън зоната на бойните действия“ и „няма опасност при работа“.

Русия създава отбранителни линии в близост до атомната електроцентрала в Курск. Сателитни снимки показват, че до началото на седмицата са били изкопани няколко нови окопни линии, най-близката от които се намира на 8 км от атомната електроцентрала.

Полевите укрепления могат да бъдат в основата на ефективна отбрана. Такива структури включват не само окопи и землянки. Една добре укрепена отбранителна линия включва противотанкови прегради, минни полета и, което е много важно, подготвени позиции за артилерията.

Въпреки това само полевите укрепления не могат да спрат врага - дори противотанковите минни полета и прегради се преодоляват от военноинженерното оборудване. Важно е на тези граници да има обучени и оборудвани войници.

Такива укрепления показаха своята ефективност в Донецка област на Украйна, където ВСУ ги подготвя от няколко години. Руските войски в Запорожка област успяха да ги издигнат по-бързо, което помогна да се спре украинското настъпление през лятото на 2023 г.

И в двата случая обаче добре обучени и екипирани части действат в защита.

Сега на руснаците им се налага да импровизират. Може би това се дължи на факта, че руската армия не разполага със свободни резерви в достатъчно количество, за да принуди украинците да се оттеглят. Но само укрепленията няма да са в състояние да спрат ВСУ. Следователно Русия все пак ще трябва да потърси някъде боеспособни части, коментира Би Би Си.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини