От х:

Днес в x:

Евакуацията в Курска област продължава

Украйна създава буферна зона за изтегляне на населението и хуманитарна помощ

Русия ще евакуира още хиляди хора от Курска област, атакувана от Украйна, предаде Ройтерс.

Властите на областта са решили да евакуират жителите на Глушковия окръг, заяви губернаторът на Курска област Алексей Смирнов. Окръгът директно граничи с Украйна и има население от около 20 000 души. Процесът по евакуация ще бъде координиран от полицията и от други държавни ведомства.

Украйна заяви вчера, че силите ѝ са напреднали с още един до два километра в Курска област и нейните войски са приключили с прочистването на руския граничен град Суджа от силите на Москва.

Руски официални лица заявиха, че близо 200 000 души са били евакуирани след нападението.

Киев обяви, че в рамките на вчерашния ден настъплението е достигнало до 2 километра навътре в областта и че войските са изтласкали окончателно силите на Москва от пограничния руски град Суджа. Украинските власти съобщиха, че създават буферна зона в Курска област.

Ще бъде организирано доставянето на хуманитарна помощ и отварянето на коридори за евакуация на мирни жители в двете направления - и към Русия, и към Украйна. Москва обяви междувременно, че ще евакуира още хиляди хора от Курска област.

Днес има добър напредък в Курска област. Постигаме стратегическата си цел. Благодаря за точните, навременни и ефективни удари по руските летища. Нашите украински безпилотни самолети работят точно както е необходимо. Но има неща, които безпилотните самолети не могат да направят. За съжаление, ние се нуждаем от други оръжия - ракетни оръжия. И ние продължаваме да работим с нашите партньори по дългосрочни решения за Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Снощи Русия атакува Одеса с балистична ракета. За това съобщи съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. Двама души са ранени в резултат на ракетната атака, насочена срещу пристанището. Пострадалите са приети в болница с различна степен на наранявания.

Българите в Одеска област са трети по численост и наброяват над 150 000 души. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини