От х:

Днес в x:

Хасково почита своята закрилница Пресвета Богородица

    Хасково почита днес своята закрилница Пресвета Богородица. Стотици миряни се стекоха в храмовете на града, но най-песещавани бяха параклисът при Монумента на Божията майка с младенеца и хръмът „Успение Богородично“.

    С тържествени богослужения православната църква отбелязва Успението на Света Богородица в цяла България и православния свят. 

    Приема се, че физическата кончина на Божията майка е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето тя неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните. Имен ден имат над 180 хиляди българи. Мария остава най-разпространеното женско име у нас. Носят го над 102 хиляди българки.

    Според Църковното предание, земният живот на св. Богородица завършил по чуден начин. Със сияещо райско клонче архангел Гавриил й възвестил предстоящата кончина, за която тя започнала да се готви усърдно. За да се сбогуват с Божията майка от всички краища на света на облаци били пренесени апостолите. Смъртта й била като блажено заспиване. Погребали я в Гетсимания. Три дни по-късно пристигнал апостол Тома. За да се сбогува и той, отворили гроба, но бил празен.

    Богородица се счита за закрилница на бременните жени и майките, а нейните икони лекуват от безплодие. Тя помага на децата да растат здрави и силни, може да помогне всеки да се излекува от най-лошите болести и страдания. Богородица се счита за закрилница на много градове по света, какато и на българските Хасково и Варна.

    Празникът на Варна е днес, а този на Хасково на 8 септември, когато честваме рождението на Божията майка, а празникът е известен като Малка Богородица.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини