От х:

Днес в x:

Нови контейнери за битови отпадъци разполагат в Димитровград

    От днес започна поставянето на нови контейнери за битов отпадък в Димитровград.

    Първите контейнери вече са разположени в кв. Каменец, като поетапно започва подмяната им в целия град. Това се случва веднага след като досегашната фирма-изпълнител "Нео-Титан" ООД, подписва нов договор с общината Димитровград за сметоизвозване.

    Новите контейнери по системата NORD се обслужват напълно механизирано, без нуждата от допълнителна човешка сила за да бъдат закачани, изсипвани и намествани от хора. За целта е закупен нов автоматизиран камион.


     
    Новите контейнери напълно ще подменят старите тип бобър в града главно около жилищните блокове и евентуално на по-късен етап в районите с къщи, коментира управителят на фирмата Атанас Стефанов.

    Към момента са налични над 320 контейнера, които ще бъдат разположени в града, като новите контейнери са с два до три пъти по-голяма вместимост от тези, които сега се ползват. Сегашните тип бобър са с капацитет на вместимост от 1.1 куб. м, а новите са с три вида вместимост -  2.25 куб. м., 3 куб. м., и 3.75 куб. м. От сметоизвозващата фирма ще направят анализ относно запълването на новите контейнери, поради различния им капацитет и ако се налага в някои райони контейнерите ще бъдат подменени с по-подходящи по обем. Инвестицията в подмяната на контейнерите и техниката за извозване е значителна, допълни Стефанов.


     
    Конструирани са изцяло от шведска стомана, а изработката им не позволява бъдат отворени за по-дълго от времето, необходимо да бъдат изхвърлени отпадъците. Могат да се отварят ръчно и с педал, монтиран в долната им част. Ползите за населението са, че за разлика от сегашните контейнери, новите ще се затварят, което ще възпрепятства да бъдат разхвърляни боклуците от птици и животни и имат двойно дъно, което ще предотвратява изливането на течности от тях, което от своя страна би трябвало да намали миризмите в летните месеци.

    Уточняваме, че това са контейнери за битови смесени отпадъци, а не за разделно събиране или строителни отпадъци. Напомняме, че строителните и едрогабаритни отпадъци не се изхвърлят в контейнерите, не се изхвърлят излезлите от употреба автомобилни гуми, както и излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.
     

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини