От х:

Днес в x:

Предлагат по-евтин и по-бърз начин за нови улици във вилните зони на Хасково

Жители Хасково предлагат по-евтин и по-бърз начин за прокарване на нови улици във вилните зони на областния град. Идеята е към проекта за промяна на Плана за интегрирано развитие, който е подложен на обществено обсъждане в зала „Хасково“ днес от 17 часа.

Предложението засяга жилищните райони „Кенана“, „Куба-2“, „Орфей-2“, „Каменни“, „Изгрев“. Според съществуващите планове за улична регулация на въпросните вилни зони се предвижда изграждане на улици с широчина 8 метра, което предполага влагане на значителни суми пари не само за самото им изграждане, но и за обезщетения за отчуждените части от имоти.

„Това превръща прилагането на тези улични регулации в почти невъзможна цел“, каза жител на „Куба-2“. Той и негови съмишленици предлагат да се преработят тези планове, като ширината на улиците се намали до 4 метра и се направят еднопосочни. Същевременно обаче във всеки жилищен район трябва да се предвидят една, две или повече 8-метрови двупосочни улици, които да осигурят нормалното придвижване на превозните средства. Това означава значително намаляване на средствата, необходими за отчуждаването на терени, както и по-малка съпротива и обжалване от страна на собствениците на отчуждени части от имоти, тъй като ще се отнемат по-малки площи.

Подателите на предложението смятат, че то трябва да бъде приложено във възможно кратък срок, тъй като в много от изброените крайни квартали, които са в регулация от повече от 20 години, няма достъп до всички имоти. На места пътищата са непроходими за противопожарни автомобили и линейки, което може да доведе до фатални последици.

„Изграждането на новопроектираните 4-метрови улици може да бъде осъществено чрез чакълиране и валиране – един евтин и бърз вариант, който не ще попречи на бъдещи действия по прокарване на канализации и водопроводи и евентуално асфалтиране някога“, коментира един от инициаторите на предложението. По думите му подобни проекти са осъществени в други български общини и са доказали своята полезност, срещат и одобрението на гражданите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    Прост
    11 0
    22:21, 14 авг 2024
    Добре де тоя левак,как построи този палат? Влизайки през комшията ли?😂
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини