От х:

Днес в x:

ИСТОРИЧЕСКО: Петър Стойчев преплува света!

Стана първият българин с успех в Голямата седморка, след като премина и протока Цугару

Петър Стойчев направи поредното си изумително постижение, след като стана първият българин, преплувал най-трудните протоци в световния океан, обединени като Голямата седморка.

На 47 години той окомплектова историческия подвиг, успявайки от първи път в изпитанието в Япония. Стойчев преплува протока Цугару за 9.30:20 часа. При това го стори дни, след като бе на друга вълна – на олимпийските игри в Париж бе в стаята за последна проверка на състезателите преди те да скочат в басейна, пише специализираният сайт bgswim.com.

Планетарният и европейски шампион, както и носител на 11 Световни купи в открити води, стана едва 32-ият човек, постигнал Голямата океанска седморка. След време ще му бъде издаден специален сертификат.
Нямаш място за съдомиялна в кухнята? Пробвай мини вариант Bob

Първият успял е ирландецът Стефън Редмънд на 14 юли 2012 г. Самата верига Oceans Seven е учредена 4 лета по-рано.

Самият дълбоководен канал Цугару се намира между Хоншу, главния остров на Япония, където е Токио, и Хокайдо – най-северния остров в Страната на Изгряващото слънце. Протокът е международен воден път – 19,5 км в най-тясната си точка. Плувците трябва да пресекат силен поток, кипящ с изобилие от морска флора и фауна на Японско море и Тихия океан.

„Огромни благодарности на Иван Златинов, който беше плътно до мен в лодката при всичките ми пътувания. Той е също част от този успех. Благодарности на всички лодководачи, на организациите на преплуванията на всеки един от седемте протока, започвайки още от Майк Оръм, когато направих световния рекорд Ламанша.

Постижението нямаше да се случи без подкрепата на Българска федерация плувни спортове, Delfina, колегите от ПК Левски и моят личен Красимир Туманов. Благодаря за подкрепата на състезатели, на близките, семейството ми, както и на всички медии и журналисти, отразяващи моя успех. Надявам се, че ще имам последователи, които да искат да направят тази седморка. Още не съм решил какво ще е следващото предизвикателство пред мен“, сподели Стойчев, който не просто е обиколил света, а го е преплувал.

Порил е вълните в петте океана – Атлантическия, Индийския, Северния ледовит, Тихия и Южния, в голяма част от моретата и страховити протоци – Дрейк, Ламанша, Магелановия, Суецкия канал, Нил, Амазонка, Парана, Рио Коронда и разбира се, Дунав.

През 2018 г., три месеца след като триумфира в най-южната част на планетата – на Антарктида, беше най-бърз и във водите на най-северната, в Мурманск. Плувал е във възможно най-крайните точки и в другите две посоки на света, припомня bgswim.com.

 

Източник: в. Телеграф

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини