От х:

Днес в x:

Раздават два казана фасул за празника Голяма Богородица

    Два казана с фасул вече се раздават в двора на хасковската църква „Успение на Пресвета Богородица“, ден преди празника Голяма Богородица. Традиционната постна гозба беше осветена и започна да се раздава на миряните още по днес по обед.

    „Това тук е бледо копие на истинската традиция, която беше допреди няколко години. През 2018 например се приготвяха по 17 казана, а пред храма ставаше истинско стълпотворение“, спомниха си с носталгия миряни.

    Утре е последният ден от летния пост и не трябва да се яде месо, разрешава се само риба. След Голяма Богородица вече може да се яде всичко.

    На 15 август православните християни почитат Пресвета Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

    Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си.

    На 64 години нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук идва и думата „успение“, което означава заспиване.

    Оттук идва и официалното име на празника - Успение на Пресвета Богородица. На 15 август празнуват всички, които носят името Мария, Марияна и техните производни.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини