От х:

Днес в x:

Кой е Румен Гайтански-Вълка

 Румен Гайтански, известен с прякора си Вълка, е в бизнеса по сметопочистването от над 30 години, като публичните му прояви през този период са изключително редки.

Междувременно антимафиоти влязоха на проверки и обиски на имоти, свързани с Гайтански в София.

Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие.

Гайтански добива популярност през 90-те години, когато основава фирмите ДИТЦ и „Волф 96“ - именно от последното идва и прякора му (от „волф“ - в превод на български означава вълк). Те получават концесията на сметосъбирането в София. През 2006 г. обаче концесията е прекратена по времето на Бойко Борисов, когато той е столичен кмет. За сметка на това печелят договори за сметопочистване в няколко други градове в България, пише „Свободна Европа“.

През 2018-2019 г., Гайтански се завръща с бизнеса си по сметопочистването в София – чрез фирмата „Грийн партнърс“, която почиства няколко столични района.

Гайтански нашумя и с незаконни постройки около язовир „Искър“. През февруари 2024 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно ги обяви за незаконни, а след това Столична община започна тяхното премахване. През 2020 г. тогавашният общински съветник в София Владислав Панев от „Зелено движение“, сега депутат от „Продължаваме промяната - Демократична България“, сигнализира, че за строежа на Гайтански няма разрешителни и одобрени проекти.

БГНЕС

Проверка на местната управа наистина открива такива нарушения, а през следващите 2 години главният архитект на София Здравко Здравков издава заповеди за събаряне на сградите.

Дружество на Гайтански притежава мажоритарния дял от столичната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина. От близо 20 години къпалнята е занемарена и се руши.
Тя е собственост на акционерното дружество „Парк Мария Луиза“ АД, в което имат участие фирми, свързани с Вълка. Столичната община е миноритарен акционер чрез общинското дружество „Софийски имоти“.


Миналата година, след опит да започне реконструкция на басейна, бизнесменът направи оферта на общината - или да изкупи дела му в „Мария Луиза“, или да го обезщети с имоти на съответната пазарна стойност, за да може къпалнята да стане изцяло общинска.

Кредити от ББР

През 2021 г. става ясно, че фирми на някои от най-големите бизнесмени в България са получили огромни кредити от държавната Българска банка за развитие (ББР). Нейното предназначение по принцип е да подкрепя малкия и средния бизнес.

Сред най-големите получатели на кредити от ББР се оказва отново фирма, свързвана с Гайтански - строителното дружество „Роудуей кънстракшън“. През 2019 г. то получава от ББР рекордните близо 150 млн. лева заем. Това се случва месеци след създаването на фирмата. Целта на заема е закупуването на друга строителна фирма, която също е контролирана от Гайтански.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини