От х:

Днес в x:

Екипи на 6 държави гасят пожара край Атина

18 души са пострадали, евакуираха болници и манастири

Трети ден огнеборци гасят огромния пожар край гръцката столица Атина. С помощта на екипи от шест държави пожарът е овладян.

Продължава обаче борбата с отделни огнища в предградията. Пламъците са обхванали над 100 000 декара гори и ниска растителност, съобщи Ройтерс.

По линия на Европейския механизъм за гражданска защита в гасенето се включиха екипи от Румъния, Чехия, Италия и Франция, както и от Турция и Сърбия.

Със стихията се борят 700 пожарникари с близо 200 коли, 17 самолета и 18 хеликоптера. Помагат им военни, горски служители и много доброволци.

18 души са пострадали, сред които петима пожарникари. Евакуирани са три болници, детско заведение и два манастира.

Гръцките власти обявиха мерки за подпомагане на останалите без дом граждани вследствие на катастрофалните пожари край Атина в последните дни, докато европейските партньори на страната предлагат помощ за справяне със смъртоносните пламъци, предаде ДПА.

Частни домове, сгради на компании и ферми на площ от около 100 квадратни километра бяха унищожени или сериозно засегнати, след като силни ветрове подхраниха унищожителните пламъци в неделя.

Гръцкото министерство на гражданската защита излезе с план за директна финансова помощ в размер на до 10 000 евро за хората, чиито домове са засегнати или унищожени.

Оценители вече започнаха работа в засегнатите райони. Компаниите и фермите също ще получат помощ, включително безлихвени заеми.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини