От х:

Днес в x:

НОИ: Влизат в сила нови правила при изчисляване на паричните обезщетения за безработица

 Влизат в сила нови правила при изчисляване на паричните обезщетения за безработица с придобит осигурителен стаж в друга държава от днес, 13 август, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ).

Ще се вземат предвид доходите по време на последната работа и всички доходи за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването им, независимо дали са упражнявали дейност в България или не, във връзка с приетите на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.


От там отбелязват, че този нов ред за изчисляване се прилага само, когато към 13 август 2024 г. паричното обезщетение за безработица не е отпуснато, независимо от датата на прекратяване на осигуряването и от датата на подаване от лицето на заявление за отпускане на парично обезщетение.

Отпуснатите парични обезщетения за безработица на граждани с осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилагат европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, продължават да се изплащат в определените размери и срок, уточняват от НОИ.

 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини