От х:

Днес в x:

Огненият ад край Атина принуди гръцките власти да наредят нова евакуация

Огненият ад край Атина принуди гръцките власти да наредят нова евакуация на хора - жителите и туристите на морския град Неа Макри.

Потушаването на пламъците продължава, като надеждата е вятърът да стихне. Местните власти съобщиха, че няма активен фронт на пожара, изолирани са няколко огнища в по-широкия район на планината Пентели и езерото Маратон. Четири европейски държави изпращат помощ на Гърция, след като страната активира механизма за гражданска защита на ЕС.

Снощи пожарникарите откриха овъглено тяло на жена в изгоряла промишлена сграда в атинския квартал Врилисия. 70-те хиляди жители на този район бяха частично евакуирани. Други продължаваха да се борят с подръчни средства, редом до огнеборците.

„Много е страшно да гледаш как всичко е задимено и огънят напредва, без да можеш да направиш нищо“, коментира местният жител Никос Адамопулос пред БНТ.

Според гръцките власти огнената стихия вече е обхванала около 405 квадратни километра. Над 700 пожарникари, подкрепени от доброволци, 190 пожарни коли и 33 противопожарни самолета, се борят с огъня, избухнал в неделя следобед на 35 км северно от столицата Атина.

„В отговор на нашето искане за помощ, изпратено чрез механизма за гражданска защита на ЕС, Франция изпраща хеликоптер, Италия - два самолета, Чехия - 75 пожарникари и 25 коли, включително девет цистерни с вода“, обяви говорителят на пожарната Василис Ватракоянис.

Освен техника, Франция изпраща и 180 огнеборци. Около 40 румънски пожарникари вече са на терен и участват в гасенето. Те са пристигнали в Гърция в края на юли в рамките на проект на европейския механизъм за гражданска защита. Кипър, Турция и Испания също се очаква да предоставят подкрепа.

Гърция остава в състояние на повишена тревога за пожари поне до четвъртък, като прогнозите са за температури до 40 градуса.

Заради влошеното качество на въздуха е издадено предупреждение към хората с хронични заболявания, възрастните, бременните и децата да бъдат особено внимателни. Бреговата охрана пренасочва фериботите. Спортни зали и комплекси, включително олимпийския стадион в Атина, са превърнати в евакуационни центрове. Премиерът Кириакос Мицотакис прекрати почивката си на остров Крит, за да посети днес оперативния център на противопожарната служба.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини