От х:

Днес в x:

Модерно решение: Ларви на бръмбари се борят с отпадъците в Колумбия

В отдалечените колумбийски планини бръмбарите са тайното оръжие в иновативен проект за борба с постоянно нарастващия проблем с натрупването на боклук.

Ларвите на огромния бръмбар носорог се хранят с купчини органични отпадъци, които иначе биха попаднали в огромни сметища, предаде АФП.
Но това не е всичко. Какавидите на ларвите се събират и продават като тор, а когато бръмбарите достигнат зряла възраст, се продават като домашни любимци на клиенти чак в Япония.

„Бръмбарите имат отговор“ на проблема с изхвърлянето на боклука, каза специалистът по околна среда и здравеопазване Герман Виасус, който ръководи проекта в централния регион Бояка в Колумбия.
Концепцията е проста, евтина и според Виасус е пример, който лесно би могъл да се повтори в други части на света.

Всяка седмица в неговото съоръжение в град Тунха се приемат около 15 тона отпадъци, генерирани от около 40 000 жители на съседните общини. Те се натрупват като храна за ненаситните ларви, които могат да достигнат дължината на човешка ръка. Други ларви са държани в резервоари, където се хранят с течност, която се получава при разлагането на органични отпадъци и може да бъде вредна за екосистемите.

Модерно решение

Според официалните оценки на Колумбия южноамериканската страна произвежда около 32 000 тона боклук всеки ден - повече от 2600 училищни автобуса - около половината от него е органичен.

По данни на ООН в световен мащаб всяка година се генерират около 11,2 милиарда тона боклук.

Тъй като сметището в Тунха бързо наближава своя лимит, ларвите на Viasus предлагат алтернативно решение на едно голямо главоболие.
Виасус се натъква на идеята случайно през 2000 г., след като подобен проект с използване на дъждовни червеи се проваля. тТй открива ларви на бръмбари скарабеи, които се хранят със съдържанието на торба за боклук.

Всички бръмбари, с които разполага Виасус днес, са потомци на първите намерени екземпляри.
Ларвите живеят около четири месеца, преди да започнат метаморфозата си и да придобият характерната си твърда обвивка. Продължителността на живота на бръмбарите варира от няколко месеца до около три години.

На този етап Виасус ги продава на клиенти в редица държави, сред които Германия, Канада, Франция, САЩ и Япония, където те са популярен домашен любимец.

Някои от тях намират дом в Колумбия. Мнозина ги възприемат като талисмани за късмет.

За да избегне таксите, свързани с плащанията в йени, евро и долари, Виасус се съюзява с криптоспециалиста Кармело Кампос, за да разработи цифрова валута, наречена Kmushicoin по японското име на рогат бръмбар.

Днес в Тунха, а също и в градове като Богота и Меделин, шепа предприятия приемат валутата като разплащане.

„Светът е толкова замърсен, че се задушаваме от тези боклуци“, каза пред АФП в Тунджа продавачът на електроника Джеферсън Бастидас. Той се е присъединил към инициативата, за да помогне на околната среда и да постави бизнеса си на „върха на технологиите“.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини