От х:

Днес в x:

Тръмп мечтае за 'Железен купол' над САЩ. Приятелският му разговор с Илон Мъск в Х бе помрачен от проблеми в мрежата

Другата идея на кандидата на републиканците за Белия дом е да прехвърли отговорността за образованието на щатското правителство

Дългоочакваният разговор на Илон Мъск с кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп на платформата X на милиардера беше помрачена от технически проблеми. Интервюто, в което Мъск задаваше приятелски въпроси по теми като имиграцията и инфлацията, започна с повече от 40-минутно закъснение, тъй като много потребители трудно получиха достъп, съобщава Би Би Си.

Събитието беше обявено като интервю, но Тръмп направи редица необосновани твърдения, които не бяха оспорени.

Мъск повтори подкрепата си за Тръмп, който на изборите през ноември се изправя срещу новия кандидат на демократите - вицепрезидента Камала Харис.

Той обвини за сривовете кибератака, но експерт обясни, че това е малко вероятно.

Разговорът за X се провежда в момент, когато бившият президент на САЩ Тръмп се опитва да пренастрои предизборната си кампания. Влизането на Харис в надпреварата, след като Джо Байдън се оттегли, промени нещата за Белия дом.

Междувременно Мъск се превърна във все по-влиятелен глас в политиката. Той има повече от 190 милиона последователи в Х, където редовно се включва в политически спорове. Неотдавна се включи и в нов политически комитет, подкрепящ кампанията на Тръмп.

Дискусията на двамата мъже засегна редица въпроси - от опита за покушение срещу Тръмп миналия месец на митинг в Пенсилвания, до желанието му САЩ да се сдобият със система за противоракетна отбрана „Железен купол“ като тази в Израел и ключовата идея на кампанията му - имиграцията.

„Ще имаме най-добрия „Железен купол“ в света, защото е необходим само един маниак, за да започне нещо“, изтъкна Доналд Тръмп.

Тръмп се замисли и за закриване на федералното министерство на образованието и прехвърляне на тази отговорност към щатите като едно от първите си действия, ако спечели изборите през ноември. Кандидатът на републиканците се спря и на решението на Байдън да напусне надпреварата след катастрофално представяне в дебатите и натиск от страна на депутати демократи, като го определи като „преврат“.

В интервю за Си Би Ес през уикенда Байдън заяви, че се е отказал, защото се е опасявал, че вътрешнопартийната битка за неговата кандидатура ще бъде „истинско разсейване“ преди изборите.

Отношенията между Мъск и Тръмп се променят през годините и в миналото те са си разменяли онлайн закани. Но разговорът между двамата вчера беше приятелски, а не враждебен, коментира Би Би Си.

Тръмп, който е скептично настроен към електрическите превозни средства и преди това се закани да отмени федералните субсидии, похвали производителя на автомобили Tesla, чийто собственик е и Мъск. Неотдавна той заяви, че „няма друг избор“, освен да подкрепи електромобилите заради подкрепата на Мъск, а в понеделник нарече продукта на Tesla „страхотен“.

Мъск обяви, че би бил готов да предложи на администрацията на Тръмп помощ за предложената „правителствена комисия за ефективност“.

Междувременно Тръмп каза, че „е хубаво да има форум като този“ на Х, където може да говори дълго.

След това Мъск публикува в X: „Щастлив съм да посрещна и Камала на X Spaces“ - очевидна покана към вицепрезидента Камала Харис да вземе участие в подобно събитие.

В изявление след събитието от щаба на Харис описаха Мъск и Тръмп като двама „самовлюбени богаташи, които ще продадат средната класа и които не могат да управляват живо предаване през 2024 г.". Кампанията на Харис се носи на вълната на инерцията, след като тя се превърна в знаменосец на демократите, след като Джо Байдън се отказа от надпреварата. Следващата седмица Харис и нейният кандидат за вицепрезидент, губернаторът на Минесота Тим Уолц, могат да получат допълнителен тласък от Националния конгрес на Демократическата партия в Чикаго.

Щабът на Тръмп се опитваше да уличи Харис, че не дава интервюта и че отговорила само на няколко репортерски въпроса, откакто прие номинацията миналия месец.

Разговорът между Мъск и Тръмп обаче не започна безпроблемно. Повече от 20 минути след началото му, когато много потребители се затрудняваха да получат достъп до живото предаване, Мъск обяви, че има „масирана DDoS атака срещу X“, което създават проблеми.

След като разговорът между двамата мъже започна, Мъск заяви, че предполагаемата кибератака показва, че в САЩ има съпротива да се чуе това, което има да каже Тръмп. Не е ясно какво е причинило техническите проблеми с аудиоразговора в X, нито кой може да стои зад евентуалната предполагаема атака.

„DDoS атаката изпраща много голям брой сигнали към дадена онлайн цел, за да я наруши. Малко вероятно е тя да засегне една-единствена услуга или функция на даден уебсайт“, обясни шефът на Центъра за стратегически киберпространствени и международни изследвания в Сингапур Антъни Лим.

Той допълни, че е възможно голям брой хора, които се опитват да слушат, да са сринали временно услугата.

Андрю Хей от ИТ фирмата Damovo обаче смята, че проблемите може да са били причинени от кибератака.

„Смятам, че DDoS атаката е била насочена към излъчващата част от услугата на X, без да повлияе значително на основната функционалност за всички останали на уебсайтове“, коментира Хей.

„Извършването на широкомащабна DDoS атака е сравнително лесно, като е необходим или голям брой компрометирани системи, или идентифициран технологичен недостатък, за да се изчерпят ресурсите ѝ", добави той.

В последваща публикация Мъск изтъкна, че системата е била тествана с „8 милиона слушатели едновременно“ преди чата му на живо.
По време на разговора X Spaces показа, че около един милион души слушат. Смущаващото начало напомняше за влизането на губернатора на Флорида Рон ДеСантис в надпреварата за Белия дом през май 2023 г., което се излъчваше в X и при което живото предаване се „счупи“.

Преди разговора на високо равнище в социалната медия европейският комисар за вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон заяви в писмо до Мъск, че той трябва да спазва законодателството на ЕС за цифровото съдържание.

ЕС подозира X в нарушаване на неговите правила в области, включващи противодействие на незаконно съдържание и дезинформация.

В отговор главният изпълнителен директор на X Линда Якарино нарече това „безпрецедентен опит да се разтегли закон, предназначен да се прилага в Европа, за политически дейности в САЩ“.

„Той също така покровителства европейските граждани, като предполага, че те не са способни да слушат един разговор и да правят собствени заключения“, изтъкна тя.

Понеделник бележи нещо като завръщане в Х/Туитър за Тръмп, който беше отстранен от платформата малко след бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия.

Освен вълната от реклами за предизборната кампания в акаунта на Тръмп вчера, той беше публикувал само веднъж своя снимка и връзка към сайта на кампанията си. Мъск реактивира акаунта му в X през 2022 г.

Не е ясно дали Тръмп, който често публикува в социалната си мрежа Truth, ще продължи да се изявява в X.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини