От х:

Днес в x:

Кой е най-опасният спорт в света?

Спортът е полезен, той води до намаляване на стреса и повишаване на самочувствието, а също и подобрява здравето на сърцето и костите. Но може да бъде и опасен.

В екстремни случаи елитни атлети изпълняват неща, които изглеждат смъртоносни, по време на големи спортни събития като например Олимпийските игри.

Но кои спортове са най-опасни за участниците?

И в кои има най-голям риск от смъртни случаи?


Кои спортове причиняват най-много наранявания?

Отговорите на тези въпроси са трудни, тъй като спортовете невинаги се изучават по един и същи начин, което ги прави трудни за сравняване. Нека започнем със статистиката за травмите, които не водят до смърт.

Според Националния съвет по безопасност в САЩ спортовете, които най-често се свързват с наранявания, са „упражнения“, колоездене и баскетбол. Тези статистически данни идват от наранявания, довели до посещения в отделенията за спешна помощ през 2023 г. Тук упражненията не са дефинирани, но няма отделна категория за бягане и категорията обхваща наранявания, свързани с оборудване за упражнения, така че изглежда е категорията е обширна.

Американският футбол е на четвърто място в списъка на Националния съвет по безопасност, след баскетбола. Въпреки това според Държавния университет на Охайо (OSU) футболът причинява най-много наранявания от всички спортове на 1000 часа участие. Заедно с баскетбола той е силен претендент и за спорт с най-много травми.

През последните години бе подчертан и рискът от сътресения и последващи мозъчни увреждания при футболистите. Подобно внимание бе отделено и на други спортове с висока степен на съприкосновение и сблъсък, като ръгбито, в което играчите редовно се сблъскват на всички нива на играта.

Каролин Емери (Carolyn Emery), професор и председател на Изследователския център за превенция на спортните травми в Университета в Калгари, изучава спортовете, свързани със сблъсъци, като част от работата си по предотвратяване на травмите в канадските младежки спортове.

„Спортове, при които има сблъсък, са най-рискови за сътресение на мозъка, както и за всички травми, които водят до загуба на време“, т.е. време, прекарано извън спорта за лечение, отбелязва Емери.

Статистически погледнато, броят на сътресенията е по-висок при спортовете за момичета, отколкото при спортовете за момчета, отбелязва Емери. На младежко ниво в Канада при женското ръгби се наблюдава най-висок процент на сътресения, следвано от хокея на лед и футбола. Не е ясно защо момичетата получават повече сътресения от момчетата, но Емери смята, че подозира, че това може да е свързано както с биологични фактори, така и с факта, че „момичетата са по-склонни да съобщават за симптомите си“.

Според проучване от 2024 г., публикувано в списание Sports Medicine - Open, съществува връзка между спортовете с висока честота на удари с глава и дългосрочните неврологични увреждания и невродегенеративни заболявания, като например болестта на Алцхаймер. Такива спортове са футболът, ръгбито и боксът - до 20 % от професионалните боксьори получават хронична мозъчна травма. Един от примерите е хроничната травматична енцефалопатия (ХТЕ) - прогресиращо заболяване, за което няма налично лечение.

Рискът от травми на главата не е свързан само със спортните сблъсъци. Според OSU конните спортове - като конни надбягвания, прескачане на препятствия и поло - са най-честата причина за свързани със спорта травматични мозъчни увреждания при възрастни в САЩ. Проучване от 2024 г. в JAMA Network Open също така установява, че конната езда е най-честата причина за свързано със спорт мозъчно сътресение в Европа.

Конният спорт е най-рисков. Кредит: Wikimedia Commons


Кой е най-смъртоносният спорт?

Смъртните случаи в спорта са рядкост, но изглежда, че са по-вероятни при дейности, които представляват риск за главата и шията на спортиста.

Например проучване от 2021 г. показва 320 смъртни случая, свързани с коне, в САЩ за едно десетилетие или средно по 32 на година. През 2023 г. PBS News съобщава, че около двама жокеи умират и 60 се парализират от конни надбягвания всяка година.

Боксът е друг претендент за най-смъртоносния спорт в света. Проучване от 2010 г. показва, че всяка година в света има около 10 смъртни случая при бокс. Авторите обаче отбелязват, че тази цифра вероятно е по-висока поради непълното водене на регистрите. Според проучване от 2011 г. смъртните случаи при бокс са средно 13-годишно, съобщава CNN. Тези данни включват аматьорския и професионалния бокс, но повечето смъртни случаи при бокс се случват на професионално ниво.

Националният център за изследване на катастрофалните спортни травми документира смъртните случаи във футбола на всички нива на играта със своето годишно проучване на изследванията на футболните травми, а през 2023 г. трима души са починали от травматични наранявания. Освен това е имало 10 смъртни случая, причинени от косвени усилия или медицински причини, които включват внезапно спиране на сърдечната дейност и състояния като топлинен удар.

Това проучване подчертава, че не всички смъртни случаи, свързани със спорт, са резултат от сблъсъци. Забележително е, че само двама спортисти - маратонец и колоездач - са загинали по време на състезание на Олимпийските игри. И в двата случая смъртта се дължи на топлинен удар или топлинно изтощение.

Смъртта на велосипедист по време на състезание на Параолимпийските игри през 2016 г. се дължи на спиране на сърдечната дейност след катастрофа. Други олимпийски спортисти, включително състезаващите се в дисциплините санки и спускане със ски, са починали по време на тренировъчни сесии, проведени в навечерието на игрите.

Спортовете и развлекателните дейности, които се провеждат във вода, са свързани с риск от удавяне, дори на елитни нива. Удавянията са водеща причина за смъртта на децата в САЩ, където средно на ден се случват по 11 удавяния с фатален край. И въпреки че е рядко срещано, възрастните спортисти понякога могат да припаднат под водата, което води до смъртни случаи.

Проучванията и докладите често представят смъртните случаи в спорта като общ брой за няколко години или за година, а не като проценти, основани на броя на участниците. Повечето числа не отчитат дългосрочното въздействие на спортовете с голям брой сблъсъци, които могат да съкратят продължителността на живота. По този начин е трудно да се сравнят пряко смъртните случаи в спортове, които изглеждат най-смъртоносни, като бокс и конни надбягвания.

Ако обаче вземем предвид и здравето на животните, конните надбягвания са най-смъртоносният спорт, тъй като всяка година в САЩ стотици коне умират или биват евтаназирани поради заболявания и наранявания, свързани с надбягванията.

Източник: What's the most dangerous sport in the world?, Patrick Pester, Live Science

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини