От х:

Днес в x:

Радев към партиите: Колко избори правим и все сте вие тука - същите!

Костадинов скочи срещу Радев на консултациите: От Господ и Пеевски - ще изберете Пеевски

Президентът Румен Радев събра всички парламентарно представени формации на консултации за съставянето на следващото служебно правителство на „Дондуков“ 2.


Вчера президентът направи заявка, че ако Рая Назарян бъде свалена от председателския пост в парламента, той категорично не би назначил „удобния човек“, когото обсъждалите тази рокада ще сложат на мястото ѝ.

Вчера съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков потвърди, че действително е имало преговори за свалянето на Назарян от поста ѝ, но че този план няма да се осъществи. „Тайното обсъждане“ се е състояло между „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), „Възраждане“, БСП, „Има такъв народ“ и независимите депутати от ДПС-Доган в НДК.

Самата Назарян вече заяви, че ако ѝ бъде предложено, ще откаже да стане служебен премиер.

Президентът обърна внимание на това, че неговите правомощия вече са ограничени. Затова когато ИТН върна третия мандат започнал да води разговори с потенциалните кандидат-премиери.

„Те не са приключили окончателно. Мое убеждение е, че не трябва повече да бавим процеса и трябва да има яснота в държавата по отношение на нейното управление и затова ви поканих на тези консултации“, каза Румен Радев.

Президентът очаква да чуе становищата на политическите лидери.

Бившият председател на парламента Росен Желязков от ГЕРБ заяви, че партиите не бива да се месят в подбора на служебно правителство. „Използвам момента да Ви благодаря с отговорната позиция - да не се допуска председател на парламента да бъде обект на политически инжeнеринг“, каза Желязков.

Бившият премиер Николай Денков каза, че ПП-ДБ не се доверяват на служебния вътрешен министър Калин Стоянов, което е притеснително, защото основната работа на служебния кабинет е да осигури провеждането на честни избори.

„Повярвайте ми, спрямо г-н Главчев не съм влиял за нито едно от неговите назначения. Единственият път когато се намесих беше за номинацията на Даниел Митов като външен министър. Направих го не заради г-н Митов, а заради това, че той е в ръководството на партия“, каза Румен Радев.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира думите на президента - че не би избрал човека, заменил Рая Назарян, „дори ако е Господ“. „Значи между Господ и Пеевски - ще изберете Пеевски“, каза Костадинов и обяви консултацията за безсмислена.

„Не се притеснявайте, знаете прекрасно моето отношение към господина, когото споменахте, така че не се притеснявайте“, отговори Пеевски.

Румен Радев каза, че не може да приеме, че председателят в НС ще бъде подменен само и само, за да стане назначение на удобен човек. „За мен по-скоро съм изказал подкрепа за българския парламентаризъм. Така не се подхожда към председател на НС“, заяви президентът.

Йордан Цонев каза, че не може да приеме да се говорят откровени неистини за председателя на ДПС Делян Пеевски. Той помоли президента да не допуска подобно говорене на консултациите.

„Мога само да кажа, че г-н Пеевски, нашият лидер, няма никакво отношение към тази т.нар. домова книга“, заяви Цонев.

Според ДПС този парламент трябва да приключи да заседава възможно най-бързо, защото иначе застрашава стабилността на страната.

Борислав Гуцанов от БСП обърна внимание на това, че до 30 август трябва да е готова номинацията за български еврокомисар. Той призова Радев да води разговора на публична основа.

Радев даде думата на „основния виновник към когото хвърлил спасителния пояс“ на третия мандат - Тошко Йорданов от ИТН. Йорданов му отвърна, че провалът на преговорите на значи, че вината е на ИТН. Той посочи ГЕРБ и ПП-ДБ (б.а - ПП) за виновни.

„Ако трябва да прехвърля топката - едната половинка Вие я докарахте на власт“, каза Тошко Йорданов.

Президентът каза, че усеща неудобство във всички, участвали в консултацията, но че тя е разписана вече в Конституцията и трябва да се спази.

По врем срещата Костадинов притисна президента и го пита кога ще прави своя партия и защо мисли, че и следващия парламент ще е в същата ситуация.

„Колко избори правим и все сте вие тука - същите!", отговори шеговито Румен Радев, а думите му предизвикаха шумен смях.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини