От х:

Днес в x:

След 'Страйкър'-ите България купува и боеприпаси за тях, както и германска ПВО система

България ще купи боеприпаси за бойни машини „Страйкър“ и германска ПВО система, реши парламентът с одобрение на ратификацията на договора.

Законопроектът за боеприпасите за „Страйкър“ мина на първо и второ четене в пленарната зала в рамките на деня.

Общата стойност на договора за „Страйкър“-ите е над 64 милиона долара, която ще се плаща на вноски през годините. Всяка партида ще бъде тествана, преди да бъде приета, а срокът на годност на този вид боеприпаси е 50 г. Приемането на договора мина със 125 гласа „за“, 51 „против“ и 0 „въздържали се“.

Придобиването на германската противовъздушна система IRIS-T SLM е в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. Стойността на ПВО системата се оценява на 182 114 311 евро, или 356 184 000 лв. без ДДС. Допълнително е предвидена възможност за купуване на до 5 броя IRIS-T SLM. Зенитно-ракетните комплекси се произвеждат от германския оръжеен производител Diehl Defence.

Сумата от над 356 млн. лв. трябва да бъде изплатена в рамките на 52 месеца. Финансирането трябва да дойде от бюджета, както и от постъпилите и очакваните догодина компенсации за дарените на Украйна въоръжение и техника.

Проектът на решение беше приет със 133 гласа „за“, 45 „против“, 2 „въздържали се“.

Законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCR „Придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър"

В доклада на комисията по отбрана е посочено, че Проектът на договора е получен в Министерството на отбраната в отговор на изпратено през май 2023 г. писмо-заявка за проектодоговор (Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance). Той е одобрен от Министерския съвет като основа за водене на преговори във връзка с изпълнение на Решение на 49-ото Народно събрание за приемане на Проект за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“.

Съгласно решението на парламента цялостната реализация на ПИР се предвижда да се извърши посредством изпълнението на три договора:
- договор за придобиване на машини „Страйкър“;
- договор за придобиване на артилерийско и стрелково въоръжение;
- впоследствие чрез договор за придобиване на управляеми противотанкови ракети „Javelin“.

Договорът предвижда придобиване на боеприпаси от различен тип и калибър. Съгласно клаузите на договора е предвидено доставката на боеприпасите да се синхронизира с доставката на машините „Страйкър“ по международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър“. Това ще се извърши при следния график:

- начало на доставките - второто тримесечие на 2025 г.;
- край на доставките - трето тримесечие на 2028 г.;

Прогнозната стойност на договора е 64 880 655.00 щатски долара. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит в размер на 1 444 310.00 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2025-2028 г.

По време на дебатите очаквано Борислав Гуцанов от БСП и Ивелин Първанов от „Възраждане“ разкритикува закупуването на машините. Гуцанов обяви, че парламентарните му група „няма как да подкрепи подобно решение“.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев посочи, че документът трябва да се приеме, за да се премине към техническото сътрудничество.

„Поддръжката на ефективна армия струва пари и то не малко“, заключи Гаджев.

По думите му следващия или по-следващия месец започва фактическата работа по трансфера на технологии за производство. Машините ще се сглобяват и произвеждат в „ТЕРЕМ“ в България.

Богдан Богданов от ПП-ДБ увери, че получаваме нови машини, а комплектът, който в момента закупуваме, е необходим, за да бъде обезпечен първоначалния тест на машините, когато те ще бъдат получени.

Проект за инвестиционен разход „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси"

България е заявила намерение за закупуване от Германия 1 брой „IRIS-T SLM“ на обща стойност 182 114 311 евро (356 184 633 лева). Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя „IRIS-T SLM“ и на 1 брой система за далечен обсег „IRIS-T SLX“, като бяха предоставени и цени за тях до 2032 г. Сумата от 356 184 633 лева (182 114 311 евро) без ДДС е разпределена, както следва:

- 54 634 293 евро при сключване на договора;
- 29 138 290 евро на три вноски през първата година след сключване на договора;
- 29 138 290 евро през втората година след сключване на договора;
- 50 992 000 евро на две вноски през третата година;
- 18 211 431 евро на няколко вноски през следващите години до постигане на пълна оперативна способност;

Предвид обхвата на целия проект, допълнително е предвидена възможност за закупуване по този договор на до 5 бр. „IRIS-T SLM“ ( с фиксирана цена от 313 628 795 лева (160 355 894 евро) без ДДС, валидна до края на 2027 г. и на 1 бр. система за далечен обсег „IRIS-T SLX“ с фиксирана цена от 587 489 597 лева (300 378 731 евро) без ДДС, валидна до края на 2031 г., при годишно увеличение на цената от 4.5 %.

Предвижда се първият етап на Проект „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси“ да се финансира от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжения и техника.

За тази цел през съответните години разходите за отбрана следва да бъдат на нива, позволяващи осигуряването на необходимия финансов ресурс, включващ както посочените средства по договора, така и необходимите разходи за ДДС, мита и транспортни разходи, се посочва в мотивите към проекта на решение.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Is
    isabella ethan
    0 0
    18:43, 8 авг 2024
    здравейте на всички, тук съм, за да споделя малко свидетелство. Казвам се Наоми Самюел, на 38 години съм, омъжих се на 31, имам само едно дете и живях щастливо досега. След една година брак съпругът ми стана толкова странен и наистина не разбирам какво се случва, той е натъпкан от вкъщи при друга жена, обичам го толкова много, че никога не мечтая да го загубя, опитвам всичко възможно да се уверя, че съпругът се връща при мен, но всичко без помощ, плаче и плаче с молба за помощ, говорих за това със семейството му, но не получих отговор. Така че най-добрата ми приятелка Анна Йохансон обеща да ми помогне. Тя ми разказа за мъж на име д-р Апата, каза ми, че той е много голям и истински мъж, на когото може да се има доверие и няма нищо общо с любовни проблеми, които не може да реши, и ми каза как е помогнал на безброй хора в възстановяването на връзката им. Бях наистина убеден, бързо се свързах с неговия имейл адрес, drapata4@gmail.com или неговия, Whatsapp или VIBER с този номер (+447307347648). Обяснявам му всичките си проблеми, той ми каза, че не трябва да се притеснявам, че всичките ми проблеми ще бъдат решени веднага. Той ми каза какво да направя, за да си върна съпруга си и аз казах това, той каза, че след 3 дни съпругът ми ще се върне и ще започне да проси и това наистина се случи, както той каза, бях много изненадана, това е толкова невероятно. Славата на нашата връзка с Бог вече е много близка и двамата живеем щастливо завинаги. Ако срещнете подобен проблем, незабавно се свържете с него и решете проблема веднъж завинаги. И аз съм жив свидетел..
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини