От х:

Днес в x:

Водите около Големия бариерен риф най-топли от 4 века насам

От гигантската екосистема зависи стабилността на хранителните вериги в района на Австралия

Водите около Големия бариерен риф са най-топли в последните 400 години. Това показват измервания на експерти от Австралия. Затоплянето е станало само за 10 години, обясняват групата учени от няколко местни университета.

Подобно на анализа на кръговете в стволовете на дърветата, учените взимат проби от сърцевината на коралите и ги сравняват. После добавят данните, събирани през годините от екипажите на корабите и сателитното наблюдение на планетата. По този начин, учените съставили модел, който показва какви са били температурите на водите от 1618 година до наши дни.

Големият бариерен риф на източното австралийско крайбрежие е най-голямата коралова система в светаГолемият бариерен риф на източното австралийско крайбрежие е най-голямата коралова система в света   Снимка: ThinkStock/Getty Images

Данните им показват, че в продължение на векове стойностите са били подобни. Но началото на индустриалната епоха съвпада и с началото на затоплянето на водите. Големият бариерен риф е гигантска екосистема, от която зависи стабилността на хранителните вериги в целия регион. Той е важен и за икономиката на Австралия, като привлича туристи, гмуркачи, фотографи и много други.


 

 

 

Източник: sinoptik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини