От х:

Днес в x:

Великобритания може да въведе лицево разпознаване в реално време

Великобритания обяви, че ще вземе по-твърди мерки за справянето с избухналите етнически и религиозни размирици. Премиерът Кийр Стармър предложи внедряването на система за лицево разпознаване, която да работи в реално време.

Обявената Национална програма за борба с насилието дава зелена светлина на проекта, но и предизвика редица критики.

Стармър бе обвинен в пренебрегване на гражданските права и авторитаризъм, заради предложените мерки, пише "Гардиън".

Активисти заявиха, че предложението за масово ползване на технология за лицево разпознаване в реално време е равносилна на въвеждането на дигитален идентификатор за всеки гражданин.

Силки Карло, директорът на Big Brother Watch, каза, че сякаш по ирония новият министър-председател предлага по-широко използване на лицевото разпознаване в същия ден, в който влезе в сила общоевропейски закон, който до голяма степен забранява използването на технологията в реално време.

"Разширяването на разпознаването на лица в реално време означава, че милиони невинни британци ще бъдат подложени на автоматизирани проверки за самоличност", каза Карло. "Това са тактиките за наблюдение на Китай и Русия и Стармър изглежда невеж относно последиците за гражданските свободи."

Какво е лицево разпознаване в реално време

Системата за лицево разпознаване в реално време разчита на наблюдателни камери. Те записват всеки, които минава в обсега им. Едновременно с това лицата на записаните се сверяват със списък и се идентифицират по него.

Досега лицевото разпознаване на живо се използваше от Лондон като помощно средство при големи събития, като коронацията на крал Чарлз III. Системата е в състояние да сканира повече от 100 лица на минута и да ги сравни с базите си от данни.

Но миналият четвъртък Стармър предложи системата да се използва по-широко, в отговор на безредиците, обхванали цялата страна.

Обещавайки да създаде "общонационален полицейски капацитет" за справяне с безредиците, новият министър-председател каза, че органите на реда трябва да работят по-добре, споделяйки разузнавателна информация и ангажирайки се с "по-широко внедряване на технология за разпознаване на лица".

Подробностите са оскъдни, но Стармър допълни по-късно, че нарушителите могат да бъдат обект на "ограничителни заповеди". Например, да не могат да ползват обществения транспорт.

Това предполага наблюдателните камери да предават данните си до широк спектър от институции и услуги, като тази на ЖП транспорта.

"Има явна опасност в отговор на безредиците да разширим и затвърдим полицейското наблюдение без необходимите защитни мерки. Като се има предвид, че полицията реагира на безредици от десетилетия, какво налага въвеждането на лицевото разпознаване точно сега?", заяви Дараг Мъри, старши преподавател в Лондонския университет "Куин Мери".

В Обединеното кралство няма конкретен закон, който да регулира използването на софтуер за лицево разпознаване и в резултат на това прилагането му е широко дефинирано от полицейските сили.

Активистите казват, че такива широки дефиниции могат да позволят на полицията да се насочва към законните протестиращи, а не само към хора с насилствени намерения.

Къде се използва лицевото разпознаване в реално време

Великобритания има опит с технологията. Освен по време на коронацията на Чарлз, тя бе масово ползвана и на "Гран при на Великобритания" през последните две години. Системата сканира стотици хиляди хора, след като протестиращи от Just Stop Oil изтичаха на пистата по време на първата обиколка на Формула 1 през 2022 г.

Днес има 109 държави, използващи или одобрили използването на технология за лицево разпознаване в някаква степен, твърди изследване на базираната в Холандия компания за VPN Surfshark. Сред тях е и България.

Основните източници на данни на Surfshark за това са Фондацията Карнеги за международен мир, Electronic Frontier Foundation и AlgorithmWatch.

Същевременно на много малко места е законно постоянното ѝ използване.

През 2019 г. Сан Франциско стана първият град в САЩ, който забрани използването на лицево разпознаване от полицията.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ очаква да извърши сканиране за лицево разпознаване на 97% от всички пътуващи със самолет до 2023 г. Повече от 50% от всички американци в момента са в полицейските бази данни за лицево разпознаване.

Досега Белгия е единствената страна в света, в която лицевото разпознаване е в нарушение на националното ѝ законодателство.

Москва въведе системите за лицево разпознаване преди няколко години, за да следи дали потенциалните носители на коронавирус спазват наложената си карантина.

Китай има богат опит с технологията и дори е един от най-големите износители на камери със система за лицево разпознаване. Миналата седмица Пекин предложи въвеждането на "индивидуални онлайн идентификатори", пише "Никей".

За да получат идентификатор и сертификат в киберпространството чрез приложението, потребителите ще трябва да качат личната си карта, да сканират лицето си и да свържат своя акаунт с телефонен номер.

Проектът остана до голяма степен незабелязан, докато Лао Донгян, професор по право в университета Цинхуа, направи серия от критични публикации в Weibo, китайския еквивалент на X.

"Истинската цел на предложението е да се затегне контролът върху речта и поведението на хората онлайн", заяви Лао Донгян.

По думите ѝ "дигиталната лична карта" ще позволи на властите да събират всички следи, които хората оставят в интернет, включително историята на сърфирането.

Проблемна точност

Основното притеснение от масовото ползване на лицевото разпознаване в реално време е свързано с ограниченията на правата на гражданите. Но то не е единственото опасение.

Според предишно проучване технологията за лицево разпознаване, използвана от лондонската полиция, е неточна в 96% от случаите. Тези резултати са от осем пилотни теста, проведени в Лондон между 2016 г. и 2018 г., пише "Индипендънт".

Има също така опасения относно точността на разпознаването на лица в реално време, като чернокожите хора е по-вероятно да бъдат идентифицирани погрешно, отколкото другите расови групи, пише "Гардиън".

Шон Томпсън, социален работник срещу престъпленията с ножове, казва, че е бил погрешно идентифициран и погрешно задържан на гара Лондон Бридж през февруари от полицаи. В последствие той е трябвало да даде пръстови отпечатъци, за да докаже, че не е разпознатия от системата човек.

Изготвянето на дигитален идентификатор и съчетаването на системата с изкуствен интелект може да повиши значително точността ѝ. Това обаче отново повдига темата с навлизането в личното пространство на гражданите и поставянето им под постоянния поглед на държавата.

Източник: it.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини