От х:

Днес в x:

Изолирана общност от сложен живот може да е съществувала преди 2 милиарда години

Учените са открили доказателства, че изолиран джоб от сложен живот може да се е развил на Земята преди повече от 2 милиарда години. След изчезването му са минали 1,5 милиарда години, преди организмите да еволюират отново до това ниво. Противоречивата находка може да пренапише разбирането ни за живота на Земята и извън нея, пише NewAtlas.

Животът изглежда се е появил доста бързо след формирането на Земята преди около 4,5 милиарда години. Преките доказателства показват, че микробите са били изобилни преди 3,5 милиарда години, като други вкаменелости датират отпреди 3,7 милиарда години. Други находки дори предполагат, че Земята може да е била обитавана още преди 4,3 милиарда години, въпреки че тези вкаменелости са силно оспорвани.

И все пак през по-голямата част от съществуването си животът на Земята е представлявал прости, едноклетъчни организми. Смята се, че сложният живот се е повявил едва преди около 635 милиона години, когато условията са станали благоприятни за по-големи размери на тялото.

Но мистериозните структури, открити във формацията Francevillian в Габон могат да оспорят това. Достигайки сравнително огромен размер до 17 см (6,7 инча), тези сплескани дискообразни вкаменелости изглежда са ранни многоклетъчни организми. Единственият проблем? Те датират отпреди 2,1 милиарда години, или около 3,5 пъти по-стари от сегашната приета възраст на живот в този комплекс.

Разбираемо е, че други учени не са съгласни с твърдението, че тези вкаменелости представляват организми. Други възможни обяснения са, че структурите да са резултат от други небиологични процеси.

При по нататъшните си проучвания на седиментите в региона учените откриват, че той е имал доста странна геологична история.

Откритите фосили

Откритите фосили

Снимка: Professor Abderrazzak El Albani of the University of Poitiers, France

Две тектонични плочи са се сблъскали в района, което е предизвикало поредица от подводни вулканични изригвания. Това от своя страна създаде плитко вътрешно море, изключително богато на фосфор, кислород и други животворни хранителни вещества.

"Това създаде локализирана среда, в която цианобактериалната фотосинтеза беше изобилна за продължителен период от време, което доведе до насищане с кислород на местната морска вода и генериране на голям хранителен ресурс", каза д-р Ърнест Чи Фру, водещ автор на изследването. "Това би осигурило достатъчно енергия за насърчаване на увеличаването на размера на тялото и по-сложното поведение, наблюдавано в примитивни прости животински форми, като тези, открити във вкаменелостите от този период."

Така че, ако сложният живот наистина е започнал около 1,5 милиарда години по-рано, отколкото смятахме, защо няма повече доказателства по целия свят? Изследователите казват, че тези благоприятни условия биха били ограничени до това вътрешно море - освен това Земята все още е била доста враждебна към сложния живот. И дори тогава оазисът е бил краткотраен, а тези същества са изчезнали.

Като такива, тези форми на живот, които са изпреварили времето си, не са предци на животните, които живеят днес. Вместо това, те са по-скоро като изненадващо ранен еволюционен експеримент в по-сложни форми, който не успява.

Нови благоприятни условия за еволюцията са възникнали едва 1,5 милиарда години по-късно.

Източник: it.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини