От х:

Днес в x:

Приет е Регламентът за възстановяване на природата – защо е важен

На 17 юни беше приет Регламент за възстановяване на природата – Nature restoration law. България подкрепя регламента от самото начало на обсъждането му преди 2 години.

Това е първият по рода си регламент за ЕС за възстановяване на природата, а целта му е да се въведат мерки за възстановяване на поне 20% от сухоземните и морските територии на ЕС до 2030 г., а до 2050 г. – на всички екосистеми, които се нуждаят от възстановяване.

Това е ключов елемент от Стратегията на ЕС за биоразнообразието, в която се поставят задължителни цели за възстановяване на деградиралите екосистеми, по-специално на тези с най-голям потенциал за улавяне и съхранение на въглерод и за предотвратяване и намаляване на въздействието на природните бедствия.

Природата в Европа е в упадък – повече от 80% от местообитанията са в лошо състояние. Възстановяването на влажните зони, реките, горите, пасищата, морските екосистеми и видовете, ще помогне да увеличим биоразнообразието, да осигурим нещата почистването на водата и въздуха, опрашването на културите и защитата от наводнения, да ограничаваме глобалното затопляне до 1.5°C, да повишим устойчивостта и стратегическата автономност на Европа, като се предотвратяват природни бедствия и се намаляват рисковете за продоволствената сигурност.

В регламента се определят конкретни цели и задължения за възстановяване на природата във всяка от екосистемите – от сухоземните до морските, сладководните и градските екосистеми.

Защо са необходими спешни действия за възстановяване на природата?

Последното изследване на Европейската агенция по околна среда показа, че 81% от защитените местообитания в ЕС са били в лошо състояние, като състоянието на 36% от тях се е влошило, а само на 9% се е подобрило. Освен това всички европейски екосистеми – от естествени и полуестествени до силно модифицирани – са подложени на нарастващ натиск и страдат от задълбочаващите се последици от изменението на климата, както и от други заплахи, като замърсяването с хранителни вещества в резултат на прекомерното използване на торове и химикали.

Оценка на въздействието на икономическите разходи и ползи показва, че всяко евро, похарчено за възстановяване, осигурява възвръщаемост на инвестициите в размер на между 8 и 38 евро под формата на ползи, произтичащи от услугите, които предоставят здравите екосистеми. Опазените екосистеми имат пряка връзка с продоволствената сигурност.  В световен мащаб влошаването на качеството на земите вече доведе до намаляване на производителността от земната повърхност с 23%, като култури на стойност до 577 млрд. щатски долара годишно в цял свят са изложени на риск от загуба на опрашители.

Много увредени местообитания като гори, торфища, солени блата и ливади от морска трева, имат значителен потенциал за съхранение на въглерод в биомаса и в почвата. Тяхното възстановяване е съществена част от стратегиите за смекчаване на изменението на климата. Предложението има за цел да осигури постоянно увеличаване до 2050 г. на градските зелени площи и на покритието от дървесни корони в гъсто населените райони.

Изпълнението на Регламентът би трябвало смекчи измененията в климата и последиците от природните бедствия и да помогне на ЕС да изпълни международните си ангажименти в областта на околната среда и възстановяването на европейската природа.

"Този регламент е част от стратегията за био разнообразие на Европейския съюз до 2030 г., която е част и от Зеления пакт. Той е полезен не само за политиките по защита на природата, но и за политиките по овладяване на промените в климата. Регламентът цели стимулирането на по-засилени действия за опазване и възстановяване на природните местообитания, местообитанията на видовете и на екосистемите.

От държавите членки на ЕС се изисква в рамките на 2 години от приемането на Регламента да разработят национални планове за възстановяване на природата за постигане на тези цели на национално равнище. В България този план трябва да бъде изготвен от МОСВ, то трябва да изготви и нормативната рамка за прилагането му." - каза за "Зелени минути" Катерина Раковска – старши експерт "Политики и биоразнообразие" WWF - България.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини