От х:

Днес в x:

Комисията по отбрана одобри придобиването на германска ПВО система

Депутатите от парламентарната комисия по отбрана одобриха придобиването на германската противовъздушна (ПВО) система IRIS-T SLM.

В проекта за инвестиционен разход „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси“ се посочва, че се предвижда придобиването на два броя зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с голям обсег на действие и на осем броя ЗРК със среден обсег на действие. Придобиването на тази техника ще допринесе за изграждане и поддържане на допълнителни способности за охрана, отбрана и контрол на въздушното и морски пространства, за изпълнение на задачи по защита на удари от въздуха по стратегически обекти и по обекти от критичната инфраструктура на страната, както и възможност за включването им в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Проектът на решение беше прието с 10 гласа „за“, трима „въздържали се“ (от „Възраждане“) и нито един против, отбелязва БТА. Предложението е внесено от Министерския съвет на 1 август.

В проекта е посочено, че стойността на първия етап от него е 356 184 633 лв. Той засяга значителни по обем и сложност дейности, които изискват детайлно планиране и координация, обхващайки продължителен период от време.

Първият етап след сключване на договора ще бъде осъществен в рамките до 39 месеца (с придобиването на първоначални отбранителни способности. Реализирането на последващите етапи ще са с времеви параметри в съответствие с разполагаемия финансов ресурс.

Предвижда се той да се финансира от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжения и техника. За тази цел през съответните години разходите за отбрана следва да бъдат на нива, позволяващи осигуряването на необходимия финансов ресурс, включващ както посочените средства по договора, така и необходимите разходи за ДДС, мита и транспортни разходи.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини