От х:

Днес в x:

Какво всъщност се случва при ретрограден Меркурий?

Три-четири пъти на годината хората, които имат профили в социалните медии (особено в Instagram и TikTok), няма как да не видят публикации, които целят да ги предупредят за надвисваща заплаха - тази на ретроградния Меркурий.

Периодът на ретроградния Меркурий обикновено продължава няколко седмици, като е съпътстван от проблеми с техниката, транспорта и комуникациите. Така поне казват астролозите. Стои ли обаче наука зад тези твърдения?

Краткият отговор е: не. Меркурий е най-близката до Слънцето планета и няколко пъти годишно е ретрограден, което означава единствено, че оптически изглежда сякаш се движи на обратно от обичайното си движение.

Хората са наблюдавали това явления от стотици години, като за първи път се споменава термина "ретрограден Меркурий" в I век пр. Хр., казва д-р Никълъс Кемпиън, професор по космология към университета Тринити Сейнт Дейвид в Уелс.

Те обаче не са му придавали особено значение чак до Средновековието, когато Меркурий в ретроградната си фаза е означавал просто негативен отговор на зададен към звездите въпрос. Нарасналата популярност на астрологията в западния свят през ХХ всъщност слага началото на ретроградния Меркурий като време, в което всичко ни върви на обратно.

Учените - особено занимаващите се с астрономия - а не астрология, са категорични, че няма как да приписваме свойството на определени звезди събития да влияят на човешкия живот. Въпреки това вярването, че по време на ретрограден Меркурий не трябва да започваме нищо ново, а само да довършваме започнатото, продължава да битува.

"Хората имат склонност да вярват в неща, които ги карат да изпитват облекчение или комфорт, за да не се налага мозъкът им постоянно да анализира и преценява", казва клиничният психолог Зейнаб Аджами пред ВВС.

Ако все пак смятаме да се уповаваме на астрологията и да се въздържаме от нови дейности, преместване, смяна на работа и дори женитба, да сме внимателни с техниката и транспорта, и да ревизираме нещата, които в момента са налични в живота ни, ретроградният Меркурий започна на 5 август и ще продължи до 28 август.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини