От х:

Днес в x:

Открита е най-масивната свръхнова от типа Ia

Международен екип от астрономи под ръководството на специалисти от Йейлския университет за пореден път доказа колко малко знаем за космоса: той описаха свръхнова от типа Ia с маса, която превишава предела на Чандрасекар (предела на масата - бел.ред.).

Разработката на учените може да промени представите ни не само за еволюцията на свръхновите, но и за разширението на Вселената, съобщи Сайънс дейли, цитиран от БТА.

Типът Ia включва свръхнови, образувани в резултат на избухването на бели джуджета.

Преди се смяташе, че масата на тези звезди до катастрофата не може да надхвърля 1,4 маси на Слънцето (въпросният предел). От 2003 г. насам обаче бяха открити 4 подобни обекта с яркост, която показва, че звездите са били по-тежки.

Ричард Скалзо и неговите колеги от Франция и САЩ, работещи в рамките на проекта Nearby Supernova Factory, са изследвали една от тези странни супернови - SN 2007if.

Наблюденията на останките на звездата с телескопи в Чили, Калифорния и на Хаваите е доказало, че тя наистина е превъзхождала предела на масата, при това само светилото (освен материала, изхвърлен при взрива) е с 2,1 слънчеви маси.

Значението на откритието трудно може да се оцени, тъй като избухванията на свръхнови от типа Ia служат на учените като линийки за определяне на разстоянието между галактиките, като мярка за оценка на миналото и бъдещото разширение на Вселената.

Освен това за астрономите представляват интерес и самите обекти.

Те са уверени, че SN 2007if ще позволи да се научи повече за еволюцията на свръхмасивните свръхнови. Статията на учените ще бъде публикувана в близко бъдеще в сп. Astrophysical Journal, допълва БТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини