От х:

Днес в x:

Свиленградски ученици представиха занаятчийски произведения

Изображение 1 от 3

    С изложба завърши работата по Образователна програма „Старите занаяти в новото време“. Тя се осъществява по проект на Исторически музей - Свиленград. Музеят спечели финансиране в конкурсната сесия на Министерство на културата в областта на визуалните изкуства. Изложбата е представена в новата музейна зала, изградена и оборудвана по проект на общината. Представени са произведения на ученици от 1-ви до 12-ти клас от училищата в града. Участие взимат възпитаници на  СУ „Д-р Петър Берон“, ПГССИ „Христо Ботев“, I ОУ „Иван Вазов“,  ЦСОП „Стефан Василев“.

    Малките занаятчии се запознаха и твориха по традициите на старите български занаяти – грънчарство, зографство, тъкачество, плетачество. Със средствата по проекта бяха закупени материали и уреди за работа - станове, дъски за икони, стативи, ролер за платки от глина, акрилни бои, четки за рисуване и др., както и две шатри за работа на открито.

    „Основната ни цел бе миналото да намери ново лице в настоящето чрез изучаване и изпробване на традиционни занаятчийски техники, а участниците да изработят свои творби, в които да интерпретират по свой свободен начин наученото", каза при откриването на изложбата директорът на музея Елена Митева. 

    Изложбата ще бъде експонирана до средата на месец септември.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини