От х:

Днес в x:

Ученически творби са изложени в музея в Свиленград

С изложба завърши работата по Образователна програма „Старите занаяти в новото време“, съобщиха от Община Свиленград. Музеят в граничния град спечели финансиране в конкурсната сесия на Министерство на културата в областта на визуалните изкуства.

Изложбата се откри в новата музейна зала, изградена и оборудвана по проект на общината. Представени са произведения на ученици от 1-ви до 12-ти клас от училищата в града - СУ „Д-р Петър Берон“, ПГССИ „Христо Ботев“, I ОУ „Иван Вазов“, ЦСОП „Стефан Василев“.

Малките занаятчии се запознаха и твориха по традициите на старите български занаяти – грънчарство, зографство, тъкачество, плетачество. Със средствата по проекта бяха закупени материали и уреди за работа - станове, дъски за икони, стативи, ролер за платки от глина, акрилни бои, четки за рисуване и др., както и две шатри за работа на открито.

„Основната ни цел бе миналото да намери ново лице в настоящето чрез изучаване и изпробване на традиционни занаятчийски техники, а участниците да изработят свои творби, в които да интерпретират по свой свободен начин наученото".

Това каза при откриването на изложбата Елена Митева, директор на музея. Някои от занятията по ежегодната програма „Лято в музея“ също бяха част от този проект. 

"Приоритетна част от работата ни е привличане на младите хора към инициативите на музея”, допълни Митева. Изложбата ще бъде експонирана до средата на месец септември.

 
 
 
 
 
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини