От х:

Днес в x:

Христо Иванов: Радев трябва да има алтернатива на Главчев. Смяната на Рая Назарян е тактически въпрос

За съжаление се провалих със съдебната реформа, заяви подалият оставка лидер на „Да, България"

Подалият оставка лидер на „Да, България“ Христо Иванов заяви, че се е провалил в усилията си за съдебна реформа и че се е оттеглил от оперативната политика, защото „има за какво да носи отговорност“. Той определи възможната смяна на Рая Назарян като председдател на парламента като „тактически въпрос“.

В ефира на bTV той коментира промените в Конституцията, приети от мнозинството ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, които Конституционният съд отмени.

„За съжаление аз се провалих по тази пътека, затова и напуснах оперативната политика и си подадох оставка, понесох си отговорността. Няма съмнение, че има за какво да нося отговорност, но въпросът е каква е алтернативата“, каза Христо Иванов.

Христо Иванов коментира и твърденията на Пеевски, че е участвал в опит за „преврат“ заедно с Румен Радев и Ахмед Доган за сваляне на председателя на парламента Рая Назарян и избиране на друг, който впоследствие да стане служебен премиер - „по домовата книга“ на Радев. Рая Назарян на свой ред заяви, че ако ѝ бъде предложено да стане служебен премиер - ще откаже.

Според Иванов има обективен видим интерес да се намери начин, ако се стигне до предсрочни избори, те да не бъдат правени от служебен кабинет, оглавяван от Главчев и с Калин Стоянов.

„За да стане това, някоя от позициите, от които президентът трябва да избира, трябва да бъде попълнена, за да има алтернатива на Главчев като кандидат за премиер. Това е в ръцете на парламента, как ще се случи е тактически въпрос“, каза още Христо Иванов.

Вчера той бе изслушан във временната парламентарна комисия относно твърдения, че се е срещал с изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов, „за да упражнява влияние по конкретни дела“. Пред комисията Христо Иванов категорично отрече, а тази сутрин пред bTV той уточни, че се е срещал със Сарафов около 5 пъти.

Срещите са се провели на „неутрална територия в една академична институция“. По думите на Христо Иванов целта е била да се потърси възможност да бъде убедена прокуратурата да подкрепи визия за своето реформиране

„В началото Сарафов даваше доста смели обещания и заявки, че иска да бъде реформатор и да променя нещата, в момента това е забравено. Това, че нашите сили на статуквото избраха да продължават постарому, ще се окаже огромна глупост, но цената ще я платим всички“, разказа той и допълни, че такива разговори не са водени с бившия главен прокурор Иван Гешев.

Според Христо Иванов Сарафов е бил изключително притеснен след промените в Конституцията, че е загубил лостовете си за влияние и контрол надолу в йерархията на прокуратурата.

„Ако в началото са си мислели, че става въпрос за козметични промени, които ще им позволят да се поизбелят, към края те видяха, че става дума за нещо, което реално има ефект и са взели решение те да бъдат съборени“ добави той.

Христо Иванов коментира и разрива между почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и председателят на прогресивно намаляващата парламентарна група на ДПС Делян Пеевски. Според Иванов единствената разлика помежду им е, че Доган е „по-старата генерация на същата тенденция“.

Подалият оставка лидер на „Да, България“ заяви, че миналото лято Делян Пеевски е бил „силно загрижен“ за интересите на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, чийто мандат е свършвал.

Пеевски няколко пъти повдигал въпроса за Чолаков, от което станало ясно, че поддържат близка комуникация.

„Първо искаше председателите на ВКС и ВАС да могат да бъдат избирани за втори мандат. Убедихме Пеевски да се откаже от това настояване. След това сюжетът продължи с въпроса дали Георги Чолаков може да бъде излъчен за кандидат за конституционен съдия. Когато стана ясно, че наша страна няма да бъде подкрепен, започнаха въпросите за възможностите да бъде нотариус. Пеевски беше загрижен какво ще стане, ако във ВАС останат само тези с парите - че няма да има контрол и политическо влияние. Спомена две имена, които поддържаха комуникацията с Чолаков- адвокат Веселин Димитров и Милински, разказа Христо Иванов.

Той е на мнение, че Георги Чолаков е изключително влиятелен във Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини