От х:

Днес в x:

Евакуация, изпепелени къщи и пламъци: Югозападна България е в капана на огнената стихия

Десетки огнеборци и доброволци се борят с пожарите на терен

Пламнаха къщи в село Сенокос край Симитли. Огънят изпепели четири постройки, но за щастие няма пострадали хора. Евакуирани са трима души. Гори и друго голямо огнище - в Малешевска планина край Струмяни, заради който над 100 души бяха евакуирани преди дни. Продължава борбата с огъня и в планината Славянка до гръцката граница.

Екипи на пожарните и доброволци цяла нощ гасиха пламъците край Сенокос. Сигнал за пожара е подаден около 18:30 ч. в четвъртък. Огънят е тръгнал от една от махалите на селото.

„Над 70 души са на терен. Под ръководството на експертите от пожарната се гаси ръчно и наземно. Активни са и пожарите в Микрево и Славянка. В Славянка имаме 40 служители и автомобили. И там също се гаси ръчно и не очакваме днес да се изпрати въздушна техника. В Микрево положението също не е добро. Имаме 35 души на терен. Правят се просеки и се опитваме да овладеем пламъците“, каза в ефира на „Здравей, България“ зам.-директорът на ЮЗДП инж. Ваня Каменова.
IFrame


„Ситуацията изглежда сложна, пожарът е активен, но е низов към момента - може би, благодарение на нощните температури и ниското атмосферно налягане, което е свалило пожара долу ниско. Лошото е, че теренът е пресечен, което не дава възможност да вкараме верижна техника, за да се направят просеки. Към момента пожарът не е локализиран. Хубавото е, че се разпространява нагоре към билото, далеч от населените места“ , коментира областният управител на Благоевград Георги Динев.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини