От х:

Днес в x:

В Загреб бе открит първият по рода си Музей на вратовръзката

По света има наистина странни музеи - от музей на Нинтендо, музей на бездомните, до музей на канутата. Към тях се присъединява и друг необичаен.

Само преди броени дни в Загреб отвори врати още едно странно място, което трябва да бъде в полезрението ви при следващото посещение. В хърватската столица вече се намира Cravaticum - Музей-бутик на вратовръзката.



Музеят обещава изложби, които документират еволюцията на скромната вратовръзка, откакто тя е представена на света от хърватските войници преди повече от 400 години. Има и кураторски артефакти и творби на съвременни местни художници.

Концепцията и идеята на музея е да илюстрира историческото значение на вратовръзките и да допринесе за популяризирането на Хърватия в световен мащаб като родината на вратовръзката“, се казва в съобщение за медиите на музея.

Експонатите варират от униформи на полкове с вратовръзки до творби на Юрий Зигман, известен хърватски дизайнер, работил за звезди като Бионсе и Кристина Агилера. Има дори категория „Showstoppers“, включваща вратовръзка, изработена от непробиваема за куршуми материя, и 3D експонат, изобразяващ коне.



Макар че всичко това звучи доста забавно (макар и странно за някои), това не е единственият причудлив музей в Хърватия. В страната се намират също така Музеят на махмурлука и такъв, посветен на жабите.

Искате ли да научите повече за историята на вратовръзките? Cravaticum е отворен всеки ден между 10 и 20 ч., а билетите са на цена 8 евро за възрастни, 5 евро за студенти, а за деца до 7 години входът е безплатен.

 

Източник: trip.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини