От х:

Днес в x:

34 сигнала за бедстващи щъркели постъпиха в РИОСВ за месец

Изображение 1 от 2
    34 сигнала за бедстващи щъркели постъпиха в РИОСВ за месец, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).  Това е причината всички експерти от направление „Биоразнообразие и защитени територии“ да се включат в годишното преброяване на белия щъркел, на територията на общините Черноочене, Джебел и Кирково за 2024-а година. 
     
    Преброяването на белия щъркел в Европа се провежда на всеки 10 години. Методиката изисква преброяване на всички гнезда в рамките на един или максимум два размножителни сезона. Числеността на белия щъркел в страната, според последното му преброяване, е 5825 двойки. Предстои да разберем каква е тенденцията в популацията на вида сега.
     
    В България преброяването е организирано и координирано от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) с основен партньор Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и с активното участие на експерти от Регионалните инспекции по околната среда и водите, неправителствени организации и граждани. В световен мащаб преброяването се координира от
    NABU (BirdLife Германия).
     
    Преброяването се извършва с електронното приложение SmartBirds Pro. То показва на карта точното местоположение на гнездата в цялата страна, установени при предното преброяване, което улеснява много преброителите и намалява възможността от пропуски и грешки. По информация на БДЗП окончателните резултати ще бъдат обобщени след около месец.
     
    Участието на експертите в преброяването се случи на фона на многобройните сигнали от граждани за бедстващи щъркели. Само за този месец (юли) в РИОСВ постъпиха 34 сигнала за щъркели, паднали от гнезда, оплетени в клони или сезал, със счупени крила или крака на територията на с. Лешниково, Крумовград, с. Ябълково, с. Голямо Асеново, с. Глухар, с. Калугерово, с. Малък извор, с. Поточница, с.Звиница, с. Прилепци, с. Александрово, Харманли, с.
    Долна крепост, с. Иваново, с. Селска поляна, с. Книжовник, с. Лозен, с. Брод, с.
    Славяново, с. Надежден, с. Караманци, с. Козлец, с. Горски извор, с. Добрич, с.
    Елена, с. Бориславци. Често в спасителните акции в помощ на екоинспекторите се включваха пожарни екипи и служители на EVN - България.
     
     
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини