От х:

Днес в x:

Диджейката от откриването на Олимпиадата внася жалби срещу онлайн тормоз

 Барбара Бъч бе централен образ в широко обсъжданата сцена със синия бог Дионис

Дисководещата от сцената със „синия гол мъж“ на откриващата церемония на Олимпийските игри в Париж ще предприеме съдебни действия заради онлайн тормоз и клевети, съобщава АП. Диджейката и ЛГБТ+ активист Барбара Бъч е била „заплашвана със смърт, изтезания, изнасилване“ и е станала „жертва на множество антисемитски, хомофобски, сексистки и боди-шейминг обиди“, казва адвокатката ú.

Внесени са няколко жалби – както срещу французи, така и срещу чуждестранни граждани, като тепърва ще стане ясно дали оплакванията ще доведат до полицейско разследване.

Бъч бе централен образ в сцената на Олимпиадата, озаглавена „Празник“, която масово погрешно се прие като интерпретация на „Тайната вечеря“. Живата картина пресъздаде „Пирът на боговете“, като основният персонаж бе Дионис/Бакхус, древногръцки бог на виното и веселието. Край него драг кралици въплътиха олимпийските богове, включително Посейдон, Артемида и Венера. Митът за „Тайната вечеря“ бе развенчан и от режисьора на откриването Тома Жоли, който коментира, че произведението на Леонардо, колкото и често да се пародира в популярната култура, не е било вдъхновението му.

„Мисля, че беше ясно. Дионис пристига на масата. Защо е там? Той е бог на празненствата, виното и баща на Секуана, богиня на река Сена – коментира Жоли пред френската телевизия BFM. – Това е голям езически купон, свързван с боговете на Олимп.“

Негативната реакция на християнската общност бе коментирана и от Филип Катрин – актьора, който влезе в образа на Дионис на церемонията:

„Зашеметен съм от реакциите. Възпитан съм в християнската религия и какво по-хубаво в нея от идеята за опрощението. Извинявам се, ако е имало неразбиране, ако някои хора са останали шокирани. Много съжалявам. Мисля, че прошката може да бъде взаимна“.

Извинение дойде и от организаторите на Олимпийските игри в Париж, които обаче никъде не потвърждават, че са мислели за „Тайната вечеря“, и вместо това заявиха, че „никога не са имали намерение да покажат неуважение към която и да е религиозна група“.

Изявление публикува и самата Бъч:

„Каквото и да казват някои, аз съм тук. Никога не съм изпитвала срам от това, което съм, и поемам пълна отговорност за всичко, включително за артистичните си избори. През целия си живот отказвам да бъда възприемана като жертва, няма да млъкна и сега. Сърцето ми още е изпълнено с радост и съм безкрайно благодарна, че участвах в церемонията. Гордея се. Гордея се с човека, който съм, и с това, което въплъщавам, както за близките ми, така и за милиони французи. Моята Франция Е Франция“.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини