От х:

Днес в x:

Колите на Ford ще издават на полицията шофьорите, превишили скоростта

Концернът Ford разработи технология, която позволява на автомобилите да бъдат научени автоматично да съобщават на полицията за нарушители на скоростта. Според Motor Authority съответната система вече е патентована, но все още не е ясно дали ще бъде внедрена в серийни автомобили.

Заявката за патент, озаглавена „Системи и методи за откриване на нарушения на скоростта“, е регистрирана в съответната служба на САЩ. Системата на практика превръща целия автомобил в комплекс за отчитане и запис на нарушения.

Както се посочва в приложението, бордовата електроника може да следи скоростта на съседите на пътя с помощта на външни камери. Теоретично тези данни трябва да се използват за управление на комплекс от асистенти на водача, но функционалността може да бъде разширена - когато има възможност, камерите ще снимат нарушителя и ще изпращат снимката и информацията в полицейските бази данни.

Според създателите на системата това ще улесни работата на пътната полиция, която няма да трябва да преследва нарушителите и в крайна сметка ще направи движението по пътищата по-безопасно като цяло. Отбелязва се, че прилагането на новата концепция ще изисква промени в редица разпоредби. Ford редовно патентова различни нови идеи, но не всяка от тях стига до масово производство.

Подобна идея беше изразена от Hyundai в края на миналата година. Неговите инженери предложиха да се разработи микрофонна система и специален софтуер за серийни автомобили, които да разпознават тревожни човешки писъци или други звуци, сигнализиращи за извършване на престъпление, и автоматично да включват системата за видеозапис. В този случай колата ще се превърне в нещо като механичен свидетел.

Източник: automedia.investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини