От х:

Днес в x:

Вулканът Хунга Тонга е усилил глобалното затопляне през 2023-24 г.? Всъщност е охладил атмосферата

Какво е въздействието на изригването на вулкана Хунга Тонга през 2022 г. върху климата?  В процеса на работа наскоро публикувано изследване оспорва съществуващите предположения за последиците от него.

Забележителното двудневно събитие, което се случи в средата на януари 2022 г., вкара в атмосферата огромни количества вулканични аерозоли и водни пари. В исторически план големите вулканични изригвания като Тамбора през 1815 г. и връх Пинатубо през 1991 г. са довели до значително охлаждане на глобалния климат, блокирайки слънчевата светлина със своите аерозоли.

Изригването на Хунга Тонга обаче представлява уникален сценарий: В качеството си на подводен вулкан то внесе безпрецедентно количество водни пари в стратосферата, повишавайки общото съдържание на вода в стратосферата с около 10 %.

Тъй като водните пари са силен парников газ, Деслър посочва, че първоначално е имало предположения, че те могат да бъдат причина за екстремното глобално затопляне през 2023 и 2024 г.

Точно обратното: Изригването всъщност е допринесло за охлаждането на Земята, подобно на други големи вулканични събития.

Това установи работата на съвместен екип с  участието на д-р Андрю Деслър (Andrew Dessler), професор в катедрата по атмосферни науки на Тексас А&М и директор на Тексаския център за климатични изследвания; първия автор д-р Марк Шоберл (Mark Schoeberl), главен учен в корпорация Science and Technology Corporation в Хамбург, Вирджиния; и множество учени от Националната агенция за въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА).

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

Ефектът от охлаждането на вулканичното изригване

Статията на екипа включва наблюдения и анализи от Деслър

Методологията им включва анализ на сателитни данни от наблюденията на НАСА и Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) за аерозоли и водни пари, наред с други променливи, за оценка на енергийния баланс на климатичната система на Земята. Анализът им показа, че изригването е довело до това, че повече енергия е напуснала климатичната система, отколкото е влязла в нея, като по този начин е предизвикало лек охлаждащ ефект.

„Нашата статия е студен душ за обяснението, че изригването е причинило екстремното затопляне през 2023 и 2024 г.“, обяснява Деслър. „Вместо това трябва да се съсредоточим основно върху парниковите газове от човешката дейност като основна причина за затоплянето, с голяма помощ от продължаващия Ел Ниньо.“

Последици и бъдещи изследвания

Според Деслър това изследване има важни последици както за учените, така и за широката общественост. Като отхвърля изригването на вулкана като основен фактор за скорошното затопляне, изследването на екипа засилва неговата теза, че емисиите на парникови газове, предизвикани от човека, са основният фактор за изменението на климата. Този акцент е особено актуален, като се имат предвид продължаващите дебати и дезинформация относно причините за глобалното затопляне.

Освен това според Шьоберл проучването подчертава важността на продължаващите инвестиции в сателитни измервания на стратосферата.

“ Нашите познания за изригването на Хунга Тонга до голяма степен се дължат на инвестициите в спътникови измервания на стратосферата от страна на NOAA и NASA през последните две десетилетия“, добавя Шьоберл. „Въпреки това трябва да бъдем предпазливи по отношение на потенциалната „пустиня на стратосферните данни“, тъй като някои от най-важните инструменти не се подменят.“

Трудният път напред

Макар че този документ дава отговор на няколко важни въпроса, Деслър признава, че едновременно с това той въвежда нови. Например изследователите подчертават някои нерешени въпроси, свързани с изригването на Хунга Тонга, като неочаквано ниските нива на серен диоксид, произведени от такова силно изригване, и минималното въздействие на изригването върху озоновата дупка през 2023 г.

Озоновата дупка от 2023 г. представлява значително изтъняване на озоновия слой над Антарктида, което позволява на повече вредни ултравиолетови лъчи да достигат до повърхността на Земята. Освен това запазването на водните пари в стратосферата отвъд предвиденото от моделите показва, че все още има какво да се научи за процесите на стратосферната циркулация.

Шьоберл заявява, че работата на екипа подчертава сериозната нужда от продължаване на изследванията и точни данни за справяне с предизвикателствата на изменението на климата.

Справка: M. R. Schoeberl et al, Evolution of the Climate Forcing During the Two Years After the Hunga Tonga‐Hunga Ha'apai Eruption, Journal of Geophysical Research: Atmospheres (2024). DOI: 10.1029/2024JD041296

Източник: New study disputes Hunga Tonga volcano's role in 2023–24 global warm-up, Grant Hawkins, Texas A&M University

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини