От х:

Днес в x:

Пожарът на границата с Гърция още бушува заради вятър и труден терен. Снощи гръмнала граната

Ситуацията с пожара на границата с Гърция се е влошила отново заради силния вятър тази нощ. Огънят отново е преминал на българска територия, предаде БНТ.

Пред националната телевизия директорът на Държавно горско стопанство-Катунци Пламен Поюков заяви, че положението е тежко, защото през нощта силният вятър, идващ от гръцка територия, е прехвърлил пожара на още две места.

„Прехвърлил е и защитното съоръжение, което ние успяхме да изградим, 15-метрова противопожарна просека. За жалост проблемът е, че това, което правят колегите от гръцка страна, в никакъв случай не ни дава никакъв шанс ние да бъдем малко по-спокойни“, поясни Поюков.

Вчера от гръцка страна са били изпратени и наземни екипи, но след като са разпънали маркучите са чули гръм и са преустановили действия. Най-вероятно става дума за гръмнала граната. Пламен Поюков определи ситуацията като изключително сложна на този етап.

„Пожарът е вече на 200 метра в нашата територия. И ако сметнем примерно, че този периметър, който обхваща е около 2 километра - средно около 600 декара приблизително можем да кажем, че е пожарът в нашата територия“, каза Пламен Поюков.

Той увери, че няма опасност за хората, живеещи в близост до границата. По думите му няма да бъде допуснато пожарът да стигне до дома на хората.

Основна пречка за потушаването на пожара е недостъпността на местността, както и пресечения терен. Най-вероятно пожарът до два дни ще бъде загасен, но проблемът остава, защото огънят продължава активно да бушува на гръцката граница.

Пожарът от двете страни на границата бушува вече над 10 дни. Заради опасността от мини в района пожарът се гаси само от въздуха. 2 френски самолета още снощи се включиха в гасенето. Те ще се включат в потушаването на пожара и следващите два дни. Поюков предупреди, че когато френските самолети си тръгнат, има опасност пожарът да продължи да бушува.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини