От х:

Днес в x:

ИТН получи папката с третия мандат, започва преговори за кабинет от утре

Папката от името на политическата формация прие председателят на парламентарната група Тошко Йорданов

Президентът Румен Радев връчи на „Има такъв народ“ третия и последен мандат за съставяне на правителство. Папката от името на политическата формация прие председателят на парламентарната група Тошко Йорданов.

„Ние сме пределно наясно в каква тежка криза е страната и каква отговорност носи този трети мандат. Според нас дори по-голяма отговорност, отколкото първите два мандата. Ние ще подходим изключително практично и с разум. Ще проведем разговори с всички парламентарно представени партии, включително с независимите депутати. Процесът на преговорите ще бъде изключително прозрачен, пред очите на всички“, заяви Йорданов.

И подчерта, че преговорите за съставяне на кабинет ще започнат още утре.

„Това е последният шанс пред 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. Още от самото начало вие застъпвате тезата за необходимостта от редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. На фона на конфликтите между партиите и вътрешно партийните раздори  -  Вие демонстрирате устойчивост на парламентарната си група, а и на позициите си. Надявам се това да ви помогне за успешната реализация на мандата“, заяви държавният глава.

По думите му „третият мандат има и своята специфика, защоо предоставя по-голяма гъвкавост и не задължава мандатоносителя да излъчи веднага кандидат за премиер“.

„Надежда винаги има. Докато не приключи процеса ще има надежда, колкото и да е малка. Няма политическа партия или политически представител в този парламент, който да не е казал, че  отиването на избори не е най-доброто решение“, заяви Тошко Йорданов след разговорите с държавния глава след връчването на мандата.

Той подчерта, че „база за здрав разум има“. „Затова ние ще подходим отговорно, загърбвайки всякакви лични неприязъни и разменени реплики с останалите политически партии и техни представители. Ще горим дори с независимите депутати. Ще изготвим график и ще изпратим официални писма. На тези срещи ще обсъждаме приоритетите, проблемите, начините за тяхното решаване и сроковете за решаването им. Ако постигнем съгласие на тези разговори – след това ще говорим за състав на кабинет и кои ще са хората, изпълняващи съответната програма“, подчерта той.

 

https://www.vbox7.com/play:04734a5c58
Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини