От х:

Днес в x:

Мобилен кабинет ще изследва безплатно за хепатит в Хасково

    Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково започва от 29 юли 2024 г. петдневна кампания във връзка с отбелязване на Световния ден за борба с хепатита - 28 юли, съобщиха на пресконференция днес в здравната инспекция.

    Като част от кампанията, в микробиологична лаборатория на РЗИ Хасково, в периода 29 юли до 2 август, ще се извършват безплатно бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

    На 1 август на централно място в областния град – на площад „Свобода“, ще бъде разположен и мобилен кабинет на РЗИ, в който гражданите също ще могат да се изследват безплатно за вирусни хепатити.

    Тазгодишното мото на Световната здравна организация за Световния ден за борба с хепатита е: „Време е за действие“. С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита, като една от заплахите срещу общественото здраве.

    17 случая на хепатити от различни видове са регистрирани в Хасковска област за първите шест месеца на 2024 година. От тях 3 са случаи на хепатит B и 2 на хепатит С.

    През цялата 2023 година в Хасковска област е имало 38 случая на хепатит от различни видове.

    Хепатит В остава една от заплахите в глобален аспект. Всяка година има по 2,2 млн. нови случая, а най-малко 1,3 млн. души в света губят живота си от това заболяване.

    Основаната превенция срещу хепатит А е личната хигиена. Той е известен като „болест на мръсните ръце“. За хепатит В е необходима превенция, която включва избягване на случайни полови контакти, използване на презерватив и неизползване на общи прибори за инжектиране, бръснене и татуиране. Както и системни тестове, особено за маргинализираните и най-уязвими групи като наркомани, проститутки и хомосексуалисти.

    От 1992 година всички новоредени в България се имунизират задължително срещу хепатит Б. За хепатит А има ваксини в аптечната мрежа, които са препоръчителни. В момента в аптеките в Хасковска област има комбинирана ваксина срещу хепатитите А и В. Тя може да се закупи на достъпна цена и да се инжектира в кабинетите на РЗИ.

    От началото на годината досега има 3 случая на поставена комбинирана ваксина срещу хепатит в Хасковска област.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини