От х:

Днес в x:

Певчески състави се върнаха със злато и сребро от фестивал в Пещера

С първо място се завърнаха певиците от фолклорната група на село Бяла река и Дебърските баби  от VIII Национален събор на народното творчество „Св. Константин“ – Пещера 2024 г.

Техен подгласник стана групата от село Градина. Със златен медал е отличено  индивидуалното изпълнение на  Недялка Стоева от село Градина. И на трите  състава ръководител е Димо Димитров.

Белореченки толкова впечатлиха журито, че един от членовете му -  Здравко Мандаджиев – лично отиде да ги поздрави след изпълнението. Те се представиха с две песни „Слънце слега да зайде“ на Иван Дяков и „Изгряла е ясна звезда“ на кв. „Славей“. И двете песни са  закачливи и хороводни, но изпълнени на 3 гласа са много красиви, сподели една от пеещите дами в групата на Бяла река – Светлана Велчева. Жените са изключително горди с представянето си, защото това е първото им участие на фестивал с конкурсен характер.

Не по-малко впечатляващо е класирането на групата от село Градина. Те се „пребориха“ с конкуренцията на 87 отделни изпълнения, с участието на над 1100 певци и инструменталисти.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини