От х:

Днес в x:

Още версии за взрива в Елин Пелин: Човешка грешка при подготовка на заря за сватба

Фирмата собственик на склада с взривените фойерверки е имала поръчка за сватба, която ще се състои днес. Една от версиите, по които ще работят разследващите, е човешка небрежност или техническа неизправност, предаде Нова ТВ.

Разпитани са собственикът на фирмата, както и още няколко души.

Загиналият доц. Петър Шишков, дъщеря му и още няколко души, сред които и 22-годишният син на собственика, след края на работния ден, са подготвяли пиротехническите изделия за ангажимента им днес. Това се случило в помещение извън складовете за съхранение, но в рамките на базата на фирмата.

Бригаден генерал Станимир Йорданов, директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната, обяви, че военните в готовност да реагират, когато е възможно.

„От вчера са приведени формирования за промишлени аварии от поделението в Мусачево, военна полиция се включи с бронирани машини и разбира се, авиацията. В момента вертолетите са на „Враждебна“, готови са да гасят. Но още не е целесъобразно поради наличието на вещества, за които водата може да предизвика неприятни последствия“, посочи той.

Формированието за промишлени аварии също е в готовност да реагира веднага.

„Още едно формирование е в готовност, ако се наложи, ще го дислоцираме тук, защото ще дойде чак от Белене. То разполага с роботи, със специалисти. Ако колегите от МВР поискат, ще го предислоцираме тук“, каза бригаден генерал Йорданов.

Той поясни, че когато не е опасно за живота, бронирани машини ще влязат в складовете. „В момента модул от около 40 души седим в готовност в Мусачево. В Белене са 12 човека – специалисти със специализирани костюми“, обясни още шефът на дирекция „Операции и подготовка“.

Двойно завишени са били нормите на фини прахови частици във въздуха над Гара Елин Пелин, съобщиха междувременно от Министерството на околната среда и водите. Това е отчела мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда, която е разположена в селото, на около 1 км от взривилия се склад.

Нормите са били най-завишени в 4:00 ч., когато са измерени 128 микрограма/м3. В 12 ч. стойностите са се нормализирали до 12 mg/m3. Не е имало регистрирани превишения на среднонощните норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Не е имало и превишения на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

„Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете“, заяви и кметът на столицата Васил Терзиев, цитиран от БНР. Той се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците.

От МВР съобщиха, че евакуираните жители на Елин Пелин вече се връщат по домовете им.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини