От х:

Днес в x:

Агенцията по храните съветва да се избягва търговия с животни от Румъния и Гърция

Поради усложнената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, свързана с чума по дребните преживни животни, Българска агенция по безопасност на храните налага мерки с цел недопускане на появата на болестта у нас.

С писмо до областните структури изпълнителният директор на БАБХ е разпоредил повишаване на епизоотичната готовност в страната. Сред предприетите мерки са засилване на контрола на всяка пратка живи дребни преживни животни, предназначени за доотглеждане или незабавно клане, с произход от засегнатите държави; поставяне под възбрана, извършване на клинични прегледи и вземане на проби за изследване на наличие на вируса при животните за доотглеждане; засилен предкланичен и следкланичен преглед на животните, насочени за незабавно клане.

Чумата при дребните преживни животни – овце и кози, не е опасна за хората, но нанася изключителни икономически загуби. При дребните преживни животни заболеваемостта достига до 100 %, а смъртността варира от 20 до 90 % в зависимост от статуса на съответното стадо“. Това заяви пред Haskovo.net директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Илиев.

Болестта при животните се проявява с треска, депресия, секрети от очите, носа и устата, афти в устната кухина, сухи и напукани муцуна и ноздри, диария, кашлица, затруднено дишане и хранене. Болестта се предава чрез директен контакт между болни и здрави животни, както и чрез замърсени с вируса фуражи, оборудване, превозни средства и постеля. Към момента не се прилага никаква ваксинация, с цел предпазване на стадата.

Опасенията са, че има в области в съседна Гърция, срещу нашата община Ивайловград. Затова ние приканваме при възможност стопаните да не закупуват такива животни от тези съседни области. И както казах трябва да са уверени в животните, които закупуват, че са от здрави стада“, допълни директорът на ОДБХ.

При поява на клинични признаци на заболяването или съмнения за контакт със заразени животни, следва незабавно уведомяване на официалния ветеринарен лекар.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини