От х:

Днес в x:

Евреи представиха културата и кухнята си в Брягово

Изображение 1 от 5

    Евреите Нога и Ели представиха в първомайското село Брягово част от своята култура и кулинарна история. Те бяха домакини на Вечер на приятелите на Израел в село Брягово. Нога, която знае само няколко български думи, се беше постарала да отрупа масите с познати и непознати вкусотии.

    Ели разказа, че петък вечер е времето, когато израелските семейства се събират и поставят началото на шабат. Жената пали 2 свещи. Мъжът произнася молитва.  Те направиха така и пред читалището в селото, в петък вечер и поканиха присъстващите да опитат.

    Кухнята на Израел е световна, разказа още Ели. Там са се събрали евреи от всички краища на света и са донесли характерни рецепти от къде ли не. Той си спомня с умиление за празените кюфтета, които родителите му са пренесли от България. Днес в България те са позабравени, а  сезонът не позволил да бъдат приготвени.

    На масата намериха място салата от нахут, хумус с тахан, кисело мляко и зелени подправки, рибени кюфтета, имаше печен батат, салата от зеле с орехи и семена, класическа шакшука, печени чушки в сладък сос, разядка с патладжан, подобна на кьопоолу, компот, който на еврит също се казва компот и др.

    В това време на разделение, когато хората по света се чувстват длъжни да заемат позиция в разразилия се източен конфликт, трябва да познаваш личностите. Само тогава няма да се подвеждаш по етническата им принадлежност и ще оцениш личните им качества. Ели и Нога са избрали Брягово за свое убежище. Тук те се чувстват сигурни и спокойни. Тук те помагат. Тук са част от общността.

    А в Брягово се оказва, че не са единствени. Организаторът Лозка Борисова е изготвила план след време да представи Полша, защото в селото има две снахи полякини. Освен това, според нея, в Брягово се заселват много интересни хора, но не се познават помежду си. Идват, всеки работи в двора си и си тръгва, разказва тя. Затова обмислят възможността да бъде направено събитие, на което да бъде дадена възможност да се опознаят.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Още новини

    Последни новини