От х:

Днес в x:

Общински съвет реши: Художествената галерия в Смолян вече ще носи името на Анастас и Петър Стайкови

Художествената галерия в Смолян вече ще носи името на Анастас и Петър Стайкови. Това реши на днешното си заседание Общински съвет – Смолян. Това става след предложение на Мария Стайкова – дъщеря на художника Анастас Стайков. През 2025 г. се навършват 120 години от рождението на художника.Анастас Стайков посвещава цялото си творчество на родопския край и неуморно, до старини, пресъздава екзотичния бит, самобитната етнография и живота на родопското население.  Картини на родопския художник се намират в Националната Художествена галерия, Градската Художествена галерия – Пловдив, Художествена галерия – Смолян, Исторически музей – Смолян, Българска народна банка, Художествена галерия – Ловеч, в държавни учреждения, частни галерии и у почитатели на изобразителното изкуство по света. 
Анастас Стайков е почетен гражданин на родния си град Смолян.
Синът му, Петър Стайков също е родопски художник и неуморен общественик, като участва във всички окръжни и национални изложби на българските художници. През 1961 г. прави предложение за създаване на картинна галерия и изложбена зала в Смолян. През 1964 г. се открива Окръжна художествена галерия в Смолян. Открил е 12 самостоятелни изложби – живопис, графика, сценография – в София, Смолян и в други градове и села. 
През 1957 г. е назначен на работа в Родопски народен театър и работи като художник-проектант в продължение на 33 години. Като сценограф е оформил около 200 театрални постановки, повечето от които са реализирани в РДТ и Пловдивския , Хасковския, Ямболския и други театри.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини